Строежът на продължението на Турски поток през България е огромна

...
Строежът на продължението на Турски поток през България е огромна
Коментари Харесай

Вагнер са охранявали строежа на Турски поток, висш държавен служител е готов да свидетелства за корупция

Строежът на продължението на " Турски поток " през България е голяма корупционна скица, която е осъществена от българското държавно управление под натиска на Русия, разясниха проверяващи публицисти от разнообразни медии. " Турски поток " е издигнат с 3 милиарда лева от българския бюджет и обслужва геополитическите ползи на Русия да се заобиколи преноса на газ през Украйна, което индиректно спомага за военното нахлуване през 2022 година Висш държавен чиновник пък има подготвеност да свидетелства за нарушаванията при построяването на газопровода, съобщи Фрог.

Това излиза наяве от конференция на тематика " Разкритията към „ Турски поток “ - геополитика, корупция, власт ", която се състоя през днешния ден в Българска телеграфна агенция.

Според Атанас Чобанов от Bird.bg ДАНС още през 2017 година се изготвила секретна информация до предидента и премиера (тогава надлежно Румен Радев и Бойко Борисов), в която написа, че задачата на " Турски поток " е да заобиколи Украйна до 2022 година и че за България няма да постъпва газ от тръбопровода.

Любомир Венков от БОЕЦ напомни, че охраната на градежа е била обезпечавана от частната войска " Вагнер ". Той съобщи, че върховен държавен чиновник има подготвеност да свидетелства за нарушаванията при построяването на " Турски поток " на българска територия и за оказван напън върху него по този план, в случай че бъде основана парламентарна комисия, която да събира доказателства по случая.

" Къде е националният интерес, когато " Булгартрансгаз " транзитира съветски газ, вместо да доставя на българските консуматори ", попита водещият на конференцията Илиян Василев.

Илиян Василев, енергиен специалист и някогашен дипломат на България в Русия, открои няколко огромни неистини, които ръководещите от ГЕРБ стартират пред обществото по отношение на плана, написа още " Дневник ". Една от тя е изказванието, че Бойко Борисов и България са спрели плана " Южен поток " - първият вид на Русия да заобиколи Украйна при преноса на газ. " Това е неистина. Той е спрян поради окупацията на Крим и разпада на връзките сред италианската " Ени " и " Газпром ", изясни Василев и уточни, че " се доста дребни " с цел да можем да спрем сходен план.

По мотив думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че се гордее с този план, Василев разгласи и че изключително огромен проблем по случая е асиметричната взаимозависимост, при която България има към 1 милиарда лева пропуснати изгоди от отхвърлен контракт и дадените пари за строителството, които се трансформират в дълг. В същото време управляващите настояват, че планът подсигурява доставката на съветски газ на ниски цени, въпреки България да не черпи от преноса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР