Стрелба е станала в столичния кв. Драгалевци, съобщиха от МВР.

...
Стрелба е станала в столичния кв. Драгалевци, съобщиха от МВР.
Коментари Харесай

Бизнесмен, политик и доцент: Кой е Алексей Петров?

Стрелба е станала в столичния кв. Драгалевци, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Намерен е умрял мъж и ранена жена. По непотвърдена информация наbTVстава въпрос за известниябизнесмен Алексей Петров.

Жената е откарана в болница в тежко положение.

На 15 август 2002 година е осъществен несполучлив атентат против него, напомня bTV.

Кой еАлексей Петров?

Напоследък Алексей Петров бе отвън светлината на медийното внимание. За него пред името му могат да бъдат поставени огромен брой избрания - някогашна барета, предприемач, обвинен по делото " Октопод ", учител в УНСС, ръководител на карате федерацията... Още и още, написа " ".

След днешния опит за убийството му обаче е добре да си напомним и справката за Петров, която участва вРегистъра на сътрудниците на Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия.

Алексей Илиев Петров е роден на23 април 1962 година в тетевенското селоГрадежница. Произхожда от оскъдно селско семейство.

За месторабота е записано " Командир на поделение в профилиран действен милиционерски батальон ". Членува вДКМС от 1976 година, а в Българска комунистическа партия от 1988 година На 25-годишна възраст е притеглен за щатен чиновник вШесто ръководство на Държавна сигурност, направление „ Терор ”. Датата е3 януари 1987 година

А в характерността му е записано:

„ Показва постоянни и високи резултати в от време на време провежданите изпити и изключително по бойно приложните дисциплини. Има построен верен марксистко-ленински светоглед, схваща и работи за осъществяване на партийните решения ”,МВР, 1982 година

„ Има балансиран, корав, волеви темперамент. В екстремални обстановки демонстрира извънредно самообладание, предвидливост, бърза реакция, умеене за взимане на верни решения, за което е употребен неведнъж при осъществяване на специфични задания ”,МВР, 1990 година

В справката се показва и че Петров е получил подготовката си вСредното милиционерско учебно заведение „ Ф. Е. Дзержински ” в Пазарджик:

" Профилиран е в състава на щурмовите групи в Специализирания действен милиционерски батальон. Има отлични резултати по физическа, огнева и политическа подготовка. Със специфични умения във военно-приложни дисциплини и най-много в джудото и каратето ".

14 октомври 2009 година с решение №78 на Комисията по досиетата при инспекцията на Националния застрахователен институт.

Заповед № 3 от 3 януари 1987 година за назначението му като пълководец на отделение; заповед № 4540 от 2 ноември 1990 година за преназначаването му за зам.-началник отряд (инспектор).

1.Член на Управителния съвет на Националния застрахователен институт (2009).
2.Кандидат за президент (2011).

Алексей Петров е създател на „ Аполо и Болкан ", едната от силовите застрахователни компании през 90-те години на ХХ век, на която е член на борда до 2000 година, както и на сдружението „ Спартак ". Той е някогашна барета и предприемач, издигнал се до консултант на ръководителя на Държавна организация „ Национална сигурност " (ДАНС) Петко Сертов (2008-2009). Доцент, учител в УНСС. Президент на българската и балканската федерация по карате.

През август 2002 година против него е осъществен несполучлив атентат край басейна „ Спартак ".

През декември 2006 година взе участие като медиатор в загадка среща сред тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков и известните като братя Галеви Пламен Галев и Ангел Христов на басейна „ Спартак ", които по това време са следени за контрабанда и трафик на опиати и произвеждане на амфетамини. Алексей Петров е някогашен взводен пълководец на братя Галеви след постъпването им в Специализирания отряд за битка с тероризма малко преди рухването на комунизма.

За тази загадка намира се схваща две години по-късно от показанията на някогашния шеф на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност ген. Ваньо Танов пред Парламентарната комисия за вътрешен ред и национална сигурност. Разкритията довеждат до оставката на Румен Петков, който осветява Петров като дълготраен конфиденциален помощник на Национална работа „ Сигурност ", а братя Галеви са принудени да избягат в чужбина след почналото следствие против тях.

Алексей Петров се свързва с в. „ Галерия ", който стартира да излиза през 2009 година Отрича да е прикрит притежател, само че по-късно, през 2012 година създателят на вестника и негов първичен съучастник в него журналистката Зоя Димитрова декларира пред съда, че „ Галерия " е стартирал с пари, обезпечени от близката до Алексей Петров „ Лев корпорация ".

На 10 февруари 2010 година Алексей Петров е арестуван и упрекнат за водач на незаконната група „ Октопод ", занимавала се с рекет и изнудване. През 2014 година Специализираният съд приключва следствието, защото, прокуратурата не съумява да събере нужните доказателства по направените обвинявания.

През юли 2011 година група цивилен сдружения и Инициативен комитет „ Единение и екипност " издигат кандидатурата на Алексей Петров за претендент президент на идните същата есен президентски избори.

Алексей Петров е роден през 1962 година в тетевенското село Градешница (днес Градежница), тогава Ловешки окръг. Произхожда от оскъдно селско семейство.

Баща му работил като извозвач на дървен материал в Трудово-кооперативно земеделско стопанство в Тетевен. Той се е показал като един от най-хубавите секачи в България на проведените социалистически надпревари. Впоследствие работи като секач в Съюз на съветските социалистически републики – Коми. „ Безпартиен, само че с позитивно отношение към мероприятията на националната власт ", е записано в една секретна информация на Министерство на вътрешните работи.

Майката на Алексей Петров работи като пастирка на добитък в държавното земеделско стопанство в с. Гложене, Тетевенско. Тя също е безпартийна.

Алексей Петров е първородното им дете. Той има брат Огнян Илиев Петров (1964) и сестра Теменужка Илиева Петрова (1968), които тогава са възпитаници.

Кандидат в милиционерското учебно заведение в Пазарджик

Алексей Петров приключва главно обучение в тетевенското с. Глогово и кандидатства в Средното милиционерско учебно заведение в Пазарджик.

„ По темперамент е спокоен, непретенциозен и разговорлив. За добра комсомолска работа е награждаван неведнъж. Здравословното му положение е положително. Отговаря на главните условия за курсант в СМУ. Няма близки и родственици, наранени от мероприятията на националната власт и такива зад граница в капиталистическите страни ",се показва в справката на Окръжно ръководство на Министерство на вътрешните работи – Ловеч.

По това време е член на ДКМС. При приемането в СМУ в Пазарджик Алексей Петров е подписал декларация, която го задължава след довеждане докрай на милиционерското учебно заведение да служи в органите на Министерство на вътрешните работи минимум 10 години.

През 1981 година приключва СМУ в Пазарджик с общ триумф отличен 5.71 и през август същата година е назначен в отделение №72620 – Мотомилиционерския батальон край резиденция „ Врана ", който по това време се води към Софийско градско ръководство (СГУ) на Министерство на вътрешните работи. Заповедта за назначението като старшина от Народната милиция носи датата 13 август 1981 година

През март 1983 година той подава доклад до началника на Софийско градско управление (на МВР) с молба да кандидатства в Висшия стопански институт (ВИИ) „ Крал Маркс " (днес УНСС, бел. ред.) Желанието му е да продължи образованието си задочно образование в комерсиалния факултет на ВИИ, компетентност стопанска система и организация на вътрешната търговия.

В служебната му характерност от този интервал е маркирано, че „ като присъща линия следва да се уточни професионалното му отношение към подготовката и изключително интензивността в занятията му при осъществяване на образователния развой, а също по този начин и при носене на службата. " Неколкократно му е присъждано званието „ Образцов чиновник ".

В документ със заглавие „ Преценка за комсомолската работа на Петров " е маркирано, че той се„ демонстрира и утвърждава като изпълнителен, кардинален и настойчив комсомолец и чиновник ".Отговорник е по спортно-масовата активност в комсомолската организация на баретите.

В началото на службата си в поделението е профилиран в състава на щурмовите групи. Постепенно се обрисува като един от най-перспективните фрагменти в профилирания батальон и един от чиновниците с изявени лидерски качества. В предложение по отношение на: „ Повишаване в служба на чиновник от под. 72620 Софийско градско управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи ", за Алексей Петров е посочено:

„ Показва постоянни и високи резултати в от време на време провежданите изпити и изключително по бойно приложните дисциплини. Има построен верен марксистко-ленински светоглед, схваща и работи за осъществяване на партийните решения.

Многократно е определян за „ Образцов чиновник " в ротата, където служи. В момента е един от най-добре квалифицираните чиновници в страната по джудо и карате. Има завоювано звание „ инструктор ", а на надпревари, проведени от районния комитет на ДКМС при Министерство на вътрешните работи зае първо място. През 1982 година е определен за комсомолски колективен отговорник. Има завоюван престиж сред сътрудниците си в поделението. "

През 1983 година Петров подава доклад до началника на Софийско градско управление (на МВР) – Министерство на вътрешните работи да му бъде позволено да подписа цивилен брак с госпожица, произхождаща от работническо семейство, която работи в ЦУМ като продавачка на дамски обувки. След в детайли изследване на момичето, несъмнено в документите като „ скромна и работлива госпожица " и на родителите й, началниците на старшина Петров му позволяват да се ожени.

Документите от кадровото дело на Алексей Петров разкриват, че в средата на 80-те години Алексей Петров към този момент се откроява от останалите барети и се постанова като водач и човек със специфични умения във военно-приложни дисциплини и най-много в джудото и каратето. В една информация за служебната активност на Алексей Петров от този интервал е посочено:

„ Политически е доста добре насочен. От 1 януари 1984 година е назначен за пълководец на поделение. Със отговорностите се върша добре. Физически е чудесно развъртян. Има пристрастености към карате и военно-приложни дисциплини. На съревнование по карете е отличник на София. Председател е на секцията по карате. Винаги получава отлични оценки по пукотевица. Награждаван е от министъра на вътрешните работи, от началника на Софийско градско управление (на МВР) и управлението на поделението. "

Въпреки, че е избран като порядъчен чиновник, в кадровото му дело не е пропуснато и едно негово нарушение, записано през 1985 година Тогава след приложимост на алкохол той взе участие в скандал, който за малко не прераства във физическа кавга. От секретна информация се схваща, че става въпрос е забъркан в случай с водачи от стопанско дружество „ Таксиметрови транспорти ".

Алексей Петров е осъден с „ Предупреждение за ненапълно служебно сходство ". Впоследствие то е било анулирано, защото съгласно началниците на баретата то е изиграло възпитателна роля.

След бомбените атентати, осъществени в България през 1984-1985 година, провокирани от подредената от Тодор Живков и Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия политика за принудително преименуване на българските турци, в Шесто ръководство на Държавна сигурност е основано направление „ Т " (Терор), към чиято конструкция е причислен и Специализирания милиционерски батальон на баретите. От началото на 1987 година всички негови чиновници за преназначени на щат в Шесто ръководство на Държавна сигурност.

Със заповед от 3 януари 1987 година Алексей Петров е назначен за пълководец на поделение, а с последвала заповед от 5 януари същата година е назначен за асистент инструктор към Шесто ръководство. Рапортите на Петров от този интервал за адресирани посредством началника на батальона до началника на направление „ Терор " в Шесто ръководство на Държавна сигурност.

Макар в кадровото дело на баретата няма описания на интервенциите, в които той е взел участие, батальонът като цяло е употребен по време на „ възродителния развой ". През 1987 година Петров е награден със значка „ Отличник на Министерство на вътрешните работи " и както неведнъж е маркирано в документите поради професионалните му качества неведнъж е бил употребен при специфични интервенции.

През 1988 година Алексей Петров е признат за член на Българска комунистическа партия. В една „ Оценка за политическите, личностни и настоятелен качества на Алексей Петров, болшевик – асистент инструктор " се споделя, че „ като болшевик интензивно взе участие в обществено-политическия живот на поделението, демонстрира сдържаност и самокритичност в активността на партийната организация. "

Политическите промени в България през 1989 година не повлияват на възходящата кариера на Петров от отряда на баретите. Със заповед от 2 ноември 1990 година той получава офицерско звание – старши лейтенант, направление Държавна сигурност.

Преди това той е подложен на психическо проучване в Центъра за научно-приложна и образователна активност по логика на психиката в Министерство на вътрешните работи. В него се споделя:

„ Личност с устойчива настройка за личностно самоутвърждаване в рискова, виновна и публично значима активност. Склонен е да отстоява обективни дела, хармониращи с неговата ценностна система. Преживял е значими идейни исблъсъци в процеса на професионалното и просветителното си развиване. Активна, динамична персона, той не заобикаля конфликтите при намерено отстояване на личните си разбирания и увереност.

Добри интелектуални благоприятни условия и относително уравновесеният му темперамент разрешават да прояви нужното самообладание и премереност в държанието при пораждане на конфликтни взаимоотношения. Общителен, контактен човек, демонстриращ афинитет към работата с хора, с доста добре развити отзивчиви качества.

Културен, изчерпателен събеседник, податлив да демонстрира съпричастност и ангажираност към социално-значими проблеми.

Към препоръчаната активност се насочва с известни съмнения, подбудени от неувереността му в съществуването на справедливи благоприятни условия за рационализиране и креативно превръщане на някои детайли от активността с оглед повишение на нейната успеваемост и надеждност. Има изразена нужда от реализиране на триумф в начинанията и желанията си.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Данните са удобни за работа като офицер І група в под. 72620-МВР. "

В „ Оценка за професионалните и персонални качества на Алексей Петров – асистент инструктор в под. 72620 " от юли 1990 година, е изтъкнато:

„ В образователния развой реализира отлични резултати по всички дисциплини. Изключително добре овладява бойно-приложните техники на оперативно джудо-карате, методите и тактическите начини за попречване и неутрализиране на терористични дейности. Притежава и отлична теоретична подготовка, изразяваща се в познаване на нормативната база и верни тактически дейности при осъществяване на поставените му задания, което го откроява от останалия състав. Отличен състезател – нееднократен републикански първенец по карате. "

Тогава му е присвоено офицерско звание „ Лейтенант ". През юли 1990 година Алексей Петров приключва ВИИ „ Карл Макс ". Същата година името на батальона е заменено на Специализираното отделение за битка с тероризма, (впоследствие отряд, б.а.). В секретно „ предложение по отношение на: преназначаване на чиновник от Министерство на вътрешните работи от сержантска на офицерска служба " от октомври 1990 година до ръководство „ Кадри " на Министерство на вътрешните работи за Алексей Петров се показва:

„ Като младши пълководец има построени доста положителни командно-организаторски качества. Има балансиран, корав, волеви темперамент. В екстремални обстановки демонстрира извънредно самообладание, предвидливост, бърза реакция, умеене за взимане на верни решения, за което е употребен неведнъж при осъществяване на специфични задания ".

Дадено му е звание старши лейтенант изаплата от 325 лв. и 25 лв. за осъществяване на значими и виновни задания.

През ноември 1990 година, когато публичното доверието към Министерство на вътрешните работи и към Държавна сигурност е извънредно ниско на Алексей Петров е препоръчано да оглави един от отрядите в антитерористичното отделение. По това време в поделението към този момент съществува известно напрежение и неустановеност в чиновниците, подбудена от променената политическа конюнктура в страна и от нуждата от преформулиране на дилемите на отряда.

Алексей Петров написа до началника на доклад да се организира конкурс за длъжността. В него показва:

„ Разбирам обречеността на системата на Министерство на вътрешните работи на правилата на единоначалието и специфичността им на приложение при нас, само че от позиция на персоналната си оценка за съответната обществено-политическа обстановка в страна и социално-психологическия климат в поделението, намирам сходен метод в този повратен за страната ни миг за естествен, още повече когато персонално ме касае. "

На 3 декември 1990 година на извършена среща с ІІІ отряд персоналният състав изрично приема Алексей Петров да им бъде пълководец като отхвърля съществуването на други кандидатури.

Деполитизацията на силовите ведомства, призната със съглашението сред опозицията и Българска комунистическа партия на Кръглата маса, постанова хиляди чиновници в системата на Министерство на вътрешните работи, които до тогава са се кълнели във честност към Българска комунистическа партия, да положат клетва за работа на демократичното общество. Алексей Павлов също я поставя през октомври 1991 година

През есента на 1991 година е регистриран нов случай с Алексей Петров след приложимост на алкохол. Обект на буйството му се оказва пазачката на прелеза на ул. „ Я. Сандански " (днес „ Вардар ", б.а.) и бул. „ Стамболийски ". Той тропал на прозорците на будката, в която се намирала дамата и разрушил външната врата в желанието си да й прави компания. Инцидентът е регистриран в Трето РПУ.

Това е регионът, в който Алексей Петров по това време е живеел във ведомствен апартамент, намиращ се на ул. „ Яне Сандански ".

Алексей Петров самичък избира да напусне Министерство на вътрешните работи. Той подава доклад за овакантяване на системата по лично предпочитание като шеф група 03 в бранш „ Специални интервенции " при Специализирания отряд за битка с тероризма. Със заповед на министър на вътрешните работи Йордан Соколов от 5 май 1992 година Алексей Петров е освободен от Министерство на вътрешните работи считано от 1 май 1992 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР