Страшно мезе за узо, ракия, бира или бяло вино -

...
Страшно мезе за узо, ракия, бира или бяло вино -
Коментари Харесай

Охлюви с тиквички и ориз на фурна

Страшно мезе за узо, ракия, бира или бяло вино - каквото и да изберете, няма да сгрешите!

Необходими Продукти

● охлюви - 300 г сварени и изчистени
● тиквички - 2 бр.
● свеж лук - 1 връзка
● моркови - 2 бр.
● ориз - 1/2 ч.ч.
● чесън - 2 - 3 скилидки
● домати - 350 г, стерилизирани
● олио - 6 с.л.
● сол
● черен пипер
● пикантен пипер
● лимон - 1 бр.
● копър - 1/2 връзка за поръсване

Начин на подготвяне

Тиквичките и морковите се обелват и нарязват на ситно, лукът се почиства и нарязва на кръгчета, чесънът се накълцва на дребно, доматите се обелват (ако са стерилизирани с кожата) и нарязват на по-ситно, оризът се почиства, измива и изцежда.

Предварително сварените и изчистени охлюви се измиват щедро в студена вода и се пускат още веднъж във вряща подсолена вода за 10 минути. Изцеждат се в гевгир и се подправят със сока на един лимон и няколко щипки сол.

В тиган в олиото запържваме лука, едната скилидка чесън, последователно прибавяме морковите и тиквичките. Задушаваме, до момента в който зеленчуците омекнат. Добавят се изцедените от лимоновия сок охлюви, задушават се при леко безредие няколко минути (7 - 8 мин., като леко понижаваме котлона, с цел да не загорят) и се прибавя оризът. Бърка се, до момента в който не стане транспарантен.

Изсипват се и доматите дружно със сока и когато той изври, се прибавят 3 кафени чаши вода. Разбърква се, прибавя се останалият чесън и се изчаква оризът да набъбне.

Когато това стане, цялата примес се подправя със сол и черен пипер на усет, изсипва се в намазана с олио тавичка и се пече в авансово загрята фурна на към 180 градуса (на междинна решетка и включен вентилатор) до подготвеност на ястието.

Готовият ориз на фурна се сервира със ситно раздробен копър и пикантен червен пипер на усет.

Ястието е вкусно и горещо, само че аз предлагам да почине една вечер в ледник и де се сервира охладено със сос от кисело мляко, овкусено със сол, зехтин, скълцан чесън и копър. Друг подобаващ сос, с който може да се сервира ястието - това е чили сос, разбъркан с няколко лъжици соев сос и пресован чесън.

И да не забравите да охладите питието авансово - узо, ракия, бира или бяло вино - каквото и да изберете, няма да сгрешите!

Охлювите с тиквички и ориз на фурна са доста вкусни!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР