Странно решение взе Светият Синод в събота - 24 февруари,

...
Странно решение взе Светият Синод в събота - 24 февруари,
Коментари Харесай

Скандал в Синода: Променят правилата за избор на владика, докато патриархът е в болница

Странно решение взе Светият Синод в събота - 24 февруари, когато се означи 11-годишнина от избора на дядо Неофит за Български патриарх. В отсъствието на Негово Светейшество, който над 3 месеца е в болница, част от митрополитите взеха решение да бъдат изменени разпоредбите за избор на епископ. Девет от общо 14 членове на Синода сега гласоподаваха занапред нататък изборът на нов митрополит да става само от Синода и без присъединяване на миряни и на клирици от съответната епархия.

По-същество това съставлява сериозна смяна на Устава на Българската православна черква и на откритите в нея правила от няколко десетилетия.

Повод за решението на деветимата синодални старци станаха разногласията към избора на нов Сливенски митрополит. Освен това Синодът касира избора на нов епископ и реши, че би трябвало да има нов избор по нови правила.

На 12 и 13 март в Синодалната палата ще се състоят съвещания на Светия синод в цялостен състав, оповестиха през днешния ден от  Българската патриаршия. На 13 март пък в синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил " ще се състои каноничният избор за нов Сливенски митрополит. 

В събота преди да заседават под председателството на Великотърновския митрополит Григорий, който управлява Синода в отсъствието на патриарха, владиците отслужиха в синодния параклис " Св. Цар Борис-Михаил " молебен за здравето на Негово Светейшество.

През 2013 година на Патриаршески изборен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит бе определен за трети Български патриарх в най-новата ни църковна история. Интронизацията на Негово Светейшество бе осъществена още същия ден в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".



От формалните известия на Патриаршията в този момент излиза наяве, че в съвещанието в събота са взели участие 12 митрополити. Логично дядо Неофит не е участвал, отсъствал е и Американският епископ Йосиф, който е в Съединени американски щати.

Синодът разгледал първо писмо от Варненския митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски трон и въз основа на постъпилите в период тъжби реши да касира извършения епархийски избор на 18 февруари 2024 година в град Сливен за митрополит на овдовялата Сливенска епархия.

" За " горното решение са дали своят вот: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски  Яков.

" Против " и с изключително мнение са дали своят вот Неврокопски Серафим и Видински Даниил. 

След което болшинството от владиците приели и Синодална разпоредба по отношение на избирането на епархийски митрополити в бъдеще. 

" За " приемането на текста на наредбата са дали своят вот деветима: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски  Яков.

" Против " приемането на наредбата и с изключително мнение са били трима владици: Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил. 

На 25 февруари, неделя, трябваше да се състои каноничният избор на новия Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от двамата епископи, определени от епархийските гласоподаватели на 18 февруари в Сливен, митрополитите от Светия синод трябваше да изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.

В Сливен гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския свещеник Михаил - 22 гласа. Те събраха изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове на епархийските гласоподаватели. Тогава в Сливен гласоподаваха 42-ма гласоподаватели от седемте духовни околии - за общо 10 епископи от БПЦ.

Местният събор бе призован стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше отпред на епархията в продължение на 44 години.



Сливенската епархия е една от най-големите и богати български църковни области. Същевременно свещеници и миряни от духовните околии в Сливенска епархия се събраха през днешния ден пред митрополията в Сливен, с цел да внесат протестно писмо против решението на Светия синод да касира избора за Сливенски митрополит. 

" Ние показваме своето терзание и слагаме няколко въпроса, за които настояваме за отговор от Светия синод ", сподели пред публицисти отец Севастиян Йорданов от бургаския храм " Св. св. Кирил и Методий ", епархийски гласоподавател и член на Изборната комисия за Сливенски митрополит на 18 февруари.

По думите му с тези решения и новата разпоредба на Синода за избирането на епархийски митрополити, директно се нарушава уставът на Българската православна черква.

" Ние през днешния ден сме тук, с цел да измолим от Бога да вразуми нашите митрополити да ревизират своето решение, да го преразгледат и да изпълнят волята на Устава, тъй като в случай че тогава ще бъде нарушен един от най-важните правила на църквата, а точно съборността ", уточни отец Севастиян.

Жалба по отношение на суспендирането на устава на Българската православна черква ще бъде импортирана и до министъра на правораздаването Атанас Славов, както и в Комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жители към Народното събрание, съобщи Димитър Загоров, епархийски гласоподавател от Тополовградска духовна околия.

Според отец Евгений Янакиев от катедралния храм " Св. Димитър " в Сливен античната процедура е изборът да се прави единствено от митрополитите, а актуалният правилник на църквата е бил признат по времето на комунистическия режим.

" Хора, които са свързани с някогашните служби, провеждат това нещо, огромна част от тях не знаят защо става въпрос, сподели отец Евгений. Те желаят да запазят статуквото. " По думите му решението на Светия синод е било рисково и ще бъде одобрено от Църковния събор. Той съобщи, че в Църквата към момента има хора от " Държавна сигурност ".

Епархията, чието седалище е Сливен, има още шест архиерейски наместничества в Бургас, Ямбол, Карнобат, Тополовград, Котел и Малко Търново, всяка от тези общо седем духовни околии съгласно Устава на БПЦ би трябвало да бъде показана от по 6-има гласоподаватели - 3-ма клирици и 3-ма миряни. Така се получава броя от 42-ма. Те избират двама епископи за кандидат-митрополити всред лист с десетима епископи, формиран и одобрен от Синода.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР