Странно, нещата не са се променили особено, споделя Кайл Матюс,

...
Странно, нещата не са се променили особено, споделя Кайл Матюс,
Коментари Харесай

Как се управлява бизнес без офис

" Странно, нещата не са се трансформирали изключително ", споделя Кайл Матюс, до момента в който пръска ръцете си с дезинфектант. Поне на работа. Неговият стартъп Gatsby оказва помощ на уеб страници да ръководят наличие в облачните услуги. Компанията няма офис, а петдесетте й чиновници са разпръснати по света - от родния калифорнийски град Бъркли на Матюс до Сибир.

Подобни " изцяло разпръснати " компании бяха във напредък преди COVID-19. С въвеждането на домашна карантина по света стандартните бизнеси бяха принудени да вкарат сходни разпореждания. Тези от тях, които са израснали по този метод, оферират уроци.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Разпръснатите организации са толкоз остарели, колкото е интернетът. Преди 50 години първите му консуматори осъзнали какъв брой доста работа може да се свърши с размяната на имейли и факсове. Тази замяна е съдействала за написването на програмен продукт с " отворен код ", основан взаимно от група непознати, които постоянно са географски отдалечени един от различен.

Да работиш по дифолт от разстояние

Днес множеството разпръснати стартъпи имат корени с отворен код. Gatsby е един подобен. Почти всички 1200 чиновници на Automattic, която е известна с платформата за основаване на уеб сайтове Wordpress, работят от у дома. Услугата GitHub, която съхранява голям брой планове с отворен код (и беше добита от Microsoft през 2018 г.), може да е " най-разпръснатото " дружество на света. Две трети от общо всички 2 хиляди чиновници работят от разстояние. Повечето компании, които създават блокчейн, са разпръснати по рода си.

Много стартъпи в Силициевата котловина и в други софтуерни центрове стартират работа разграничени, с цел да избегнат високите наеми и разноски. Голяма част от тях вземат решение да продължат по този метод. Шефът на Buffer Джоел Гаскойн, чиято компания оказва помощ на клиентите си да ръководят профили в обществените мрежи, също работи отдалечено - от Боулдър, Колорадо. Фирмата за онлайн заплащания Stripe има основен офис в Сан Франциско, само че новият й инженерен хъб е общ брой от отдалечено работещи чиновници.

" Разпръснатите " стартъпи съществуват с помощта на развиването на цифрови принадлежности - корпоративни услуги за известия като Slack (чат) и Zoom (видеоконферентна връзка), както и не толкоз известни компании като Miro (виртуални бели дъски за брейнсторминг) или Donut (която свързва чиновниците, с цел да се опознаят по-добре). Други като Process Street, Confluence и Trello оказват помощ за поддържане на работния развой и наблюдават какво се случва във виртуалните коридори - основно, когато хората не споделят едно и също физическо пространство.

Компаниите, които оферират организационни мрежи за разпръснати компании, включват Rippling, който ръководи заплатите и бонусите на чиновниците, като им дава достъп до корпоративни услуги и настройва техните устройства. Голяма част от това, което сега се прави в електронни таблици, може да се трансформира във виртуална услуга, предвижда Рич Уонг от Accel Partners - компания за рискови вложения и ранен вложител в Slack.

Нови управнически практики

Освен от нови принадлежности разпръснатите компании се нуждаят от нови управнически практики. Едно от разпоредбите е да не се смесват физически и виртуални екипи. Онлайн участниците в смесени срещи постоянно се усещат изключени. Шефът на GitHub Нат Фрийдман кара всички чиновници, в това число и себе си, да се причислят към срещите виртуално, даже и да са в офиса.

Да шпионираш чиновниците, с цел да ги следиш дали работят (чрез програмен продукт, схваща се), също е изключено. Тези, които работят отдалечено, не се отпускат, както някои мениджъри се притесняват. Довери се на екипа си, поставяй им ясни и където е допустимо измерими цели, и остави хората да си правят работата, поучава Матюс. За да насърчи другарството, Buffer провежда годишна среща лице в лице (която тази година ще се организира онлайн поради COVID-19).

Доверието също изисква бистрота и решителност - още една причина, съгласно която документите е основна, твърди съоснователят на Trello Майкъл Прайор (80% от чиновниците й също работят разпръснато). Той изяснява, че полемиките, които водят до решение, би трябвало да бъдат записвани, тъй че всеки да разбере компромисите, които се разискват. В резултат на това тези компании са по-благосклонни към чиновници, които умеят да се показват документално, а не към положителни оратори, както в обичайните компании. Доброто писане изисква ясна мисъл и дисциплинираност, споделя Фрийдман, който ръководи разпръснати екипи от 20 години и съответно оповестява, че сходни екипи са по-добри в подготовката на съвещания на бордовете.

Пандемията може да принуди някои компании, които са изнесли огромна част от интервенциите си в облачното пространство, да пристъпят напред и да се освободят от някои офиси. " Не мисля, че ще се върнем назад (към бизнеса както обикновено) ", твърди шефът на Snowflake Франк Слоутман - компания, която се занимава с бази данни. Дори софтуерни компании като Twitter обмислят да станат по-виртуални.

Все отново някои бизнеси, които наложително започнаха да работят отдалечено, ще съжаляват за опита, предвижда Гаскойн. Без интервал на образование те ще се натъкнат на всички дефекти и ще имат малко изгоди. Брейнстормингът и други изобретателни действия са вероятни онлайн, само че изискват процедура - и даже тогава се усещат като несъвършена подмяна на действителната стая. Наемането и развиването на нови чиновници е мъчно. Според едно скорошно изследване на 3500 работещи от у дома всеки пети от тях е уединен. Това частично е повода, заради която GitHub и Trello работят отчасти в офиси.

По-голямата част от бизнесите постоянно ще бъдат ситуирани някъде и ще се нуждаят от хора, които да работят един до друг. Но с развиването на технологиите елементи от стопанската система на знанието последователно ще реалокират своите функционалности онлайн, счита Векантеш Рао от консултантската компания Ribbonfram. Новите компании ще повдигнат нов виртуален етаж, който другите населяват. Масовото изселване в киберпространството поради ковид е малко евентуално да бъде последно.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР