Страните смятат обвиненията за неоснователниФренският президент Макрон нареди серия от

...
Страните смятат обвиненията за неоснователниФренският президент Макрон нареди серия от
Коментари Харесай

Рияд и Рабат отричат да използват „Пегас“

Страните считат обвиняванията за неоснователни

Френският президент Макрон подреди серия от следствия

Правителствата на Саудитска Арабия и Мароко отхвърлиха информацията в медиите, че са употребявали шпионския програмен продукт “Пегас”, предадоха международните организации. По-рано през седмицата интернационално журналистическо следствие разкри, че благодарение на програмата са били подслушвани стотици публицисти и опозиционери в голям брой страни, а във Франция прокуратурата се задейства след изявленията, че евентуална цел за следене е бил президентът Макрон и министри от държавното управление.

Скандалът избухна след отчети, че шпионският програмен продукт “Пегас” на израелска компания има опция за далечен достъп до смарт телефони, а клиентите са били разнообразни държавни управления.

Френският президент Макрон подреди серия от следствия след разкритията на “Монд”, че телефонът му е бил в лист на евентуални обекти за следене от страна на специфичните служби на Мароко благодарение на “Пегас”.

Рабат разгласи, че също ще стартира следствие поради тези изказвания, които квалифицира като безпочвени. Саудитска Арабия също дефинира като неоснователни информациите, че софтуерът е бил употребен за наблюдаване и подслушване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР