Странен листоопашат гекон, открит преди повече от 20 години на

...
Странен листоопашат гекон, открит преди повече от 20 години на
Коментари Харесай

Нов вид гекон е открит на остров Мадагаскар

Странен листоопашат гекон, открит преди повече от 20 години на остров Мадагаскар, към този момент е доказан като незнаен до момента тип, съобщи ДПА. Екип от учени, управителен от откривателя Франк Глав от Държавната зоологическа сбирка в Мюнхен, разгласява резултатите в научното издание " Salamandra ".

" Когато открихме за първи път животните през 2000 година, заподозряхме, че става дума за незнаен до момента тип ", споделя специалистът в публикувано изказване.

" Научното им изложение обаче се оказа комплицирано. Отне ни доста години да съберем задоволително информация, с цел да ги определим сигурно като нов тип ".

Едно от провокациите е, че новият гекон, наименуван Uroplatus garamaso, е доста сходен на различен тип - Uroplatus henkeli.

" Това постоянно се случва с влечугите от Мадагаскар ", споделя съавторът Йорн Колер. " Съществуват доста така наречен криптични типове ".

Но има и значими разлики. При известните до момента типове върхът на езика е черен, до момента в който при новия е розов. Освен това непознатият до момента образец е по-малък, с дължина към 20 см и има по-тясна опашка.

Изследователите събират подробна информация за генетиката и разпространяване на животните и подхващат няколко експедиции в северната част на Мадагаскар.

Според Глов листните гекони са майстори на камуфлажа и нормално наподобяват доста необичайно.

През деня си почиват по стволовете на дърветата, като се сливат с околната среда и е доста мъчно да бъдат видяни. През нощта се разсънват и се разхождат по клоните в търсене на плячка, добавя експертът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР