Страната ни може да влезе в Шенген до края на

...
Страната ни може да влезе в Шенген до края на
Коментари Харесай

Знакова среща! Важно от премиера за Шенген

Страната ни може да влезе в Шенген до края на годината. Такава вяра показаха министър председателите на България, Румъния и Гърция. Домакин на диалозите беше българската делегация. Според зам.-председателя на Европейската комисия присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство ще усили груповата съгласуваност.

От резиденцията в Евксиноград министър председателят Денков даде поръчка.  " Насочени сме през декември България да получи позитивен отговор. Докато не изчерпаме всички благоприятни условия, няма проект " Б ", съобщи той, съобщи България Он Ер.
-->
По време на срещата румънският министър председател също изиска двете страни да влязат в Шенген. " Надявам се да намерим верния метод България и Румъния да не бъдат държани в ъгъла голословно. Право на България и Румъния е да бъдат присъединени ", сподели Йон-Марчел Чолаку.

На двата апела последва и отговор от зам.-председателя на Европейската комисия, който също участва на срещата във Варна.  " Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще усили равнището на нашата групова съгласуваност. Това значи по-добър надзор по външните граници, вместо да се концентрират по вътрешните. И двете страни са постигнали забележителен прогрес що се отнася до миграционния напън, само че също по този начин са тествани и веригите на доставки в Европа. Надявам се, дори съм уверен, че до края на годината ще може да вземем позитивно решение за Шенген. Работим интензивно за реализиране на тази цел ", разяснява Маргаритис Схинас.

Според министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис има стопански интерес от участието на България и Румъния в Шенген.  " Тъй като сега няма сухопътна граница в единното пространство, в случай че желаеме да имаме повече съгласуваност в Европа, това значи приемане на България и Румъния. Имаме интерес този въпрос да се реши ", сподели Мицотакис.

Акцент на диалозите сред Денков, Чолаку и Мицотакис беше и ускоряването на общите инфраструктурни планове като петролопровод от гръцкото пристанище Александруполис до българското в Бургас до Молдова. Ще бъде подписано и съглашение за период, в който планът да бъдат изпълнен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР