Страхотен козунак с вкус на какаоНеобходими Продукти● За тестото● брашно

...
Страхотен козунак с вкус на какаоНеобходими Продукти● За тестото● брашно
Коментари Харесай

Козунак с какао и прясно мляко

Страхотен козунак с усет на какао

Необходими Продукти

За тестото


● брашно - 550 г
● сол - 1 ч.л.
● квас - 7 г суха
● захар - 5 с.л.
● прясно мляко - 1 ч.ч (250 мл)
● яйца - 3 бр.
● масло - 125 г меко

За плънката


● прясно мляко - 1/2 ч.ч.
● какао - 3 - 4 с.л.
● захар - 5 - 6 с.л.
● масло - 125 г меко

Начин на подготвяне

Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя на топло да втаса.

В огромна купа или в тава, като при мен, се пресява брашното и се прави кладенче. Слагат се захарта, солта и яйцата. Разбърква се и се налива прясното мляко с маята.

След като към този момент стартира да се оформя тесто, се трансферира на набрашнен плот и се меси доста добре, като от самото начало се прибавя от размекнатото масло. Меси се към 20-30 минути.

След като е готово, се поставя в купа, намазана с олио и брашно и се оставя да втаса за 1-2 часа на стайна температура. Може да се постави и в ледник за 8-12 часа да втаса.

Докато козуначеното тесто шупва, се прави плънката, като млякото се загрява, прибавят се захарта и какаото и се бърка до цялостното им разтваряне. След това котлонът се стопира и се прибавя маслото. Бърка се, до момента в който се разтопи изцяло.

Втасалото тесто се разделя на две елементи, като всяка от тях се разточва на тънка кора. С помощта на черпак, се поставя от пълнежа, след което се навива на руло. Реже се през средата, като не се разделя изцяло и се сплита.

Поставя се в авансово намазана с олио и брашно или застлана с хартия за печене правоъгълна форма за самун и се оставя да втаса, до момента в който удвои или утрои размера си. Така се действа и с другата топка тесто.

След като са към този момент втасили, козунаците се намазват с разрушено яйце, смесено с 1 с.л. прясно мляко и се поръсват със захар. Пекат се в авансово загрята на 180 градуса фурна за 30-40 минути.

След като са подготвени, се изваждат и се оставят леко да се охладят, след което се заливат с останалата част от какаото и прясното мляко.

Да ви е сладко и радостни празници!

Посочените артикули са за 2 козунака с какао и прясно мляко.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР