Страх и ужас са сковавали три смолянски села, след като

...
Страх и ужас са сковавали три смолянски села, след като
Коментари Харесай

Мечка изяде четири телета и една крава, три села са в ужас 



Страх и смут са сковавали три смолянски села, откакто мечка не заспа зимен сън и изяде четири телета и една крава.

„ Мечката си минава, където си желае, и въобще не ѝ пука. Не може нито да я отстреляш, нито да я барнеш, нито нищо. Ей там, като обикалям пастира, в случай че изскочи отнякъде, в случай че ме сгърчи, това е ситуацията “, сподели Ангел Христов, животновъд, от село Черешово по Би Ти Ви. Дивото животно не се стопира пред нищо. „ От телето открих един крайник. От първото нищо. Ей го телето – 40 кг е “, споделя още Агел.

„ Мечката е всеяден тип и търси най-лесния метод за намиране на храна, най-богата на протеини, на субстанции “, разяснява Георги Георгиев – шеф на отдел в РИОСВ-Смолян.

Мечите набези в региона не секват втора година. „ Никой не излиза отвън селото. Над него има една чешма на завоя – на обед, в два и половина, мечката си върви умерено, никой не я тормози “, описват локални.

„ Поискали сме отстрел на проблематичната мечка. Като разрешението да бъде до края на 2024 година За да има време след вреда да се откри проблематичният образец и да се отстреля тъкмо той “, споделя Асен Карабов, зам. -директор на Южноцентрално държавно дружество.

Докато чакат министърът на околната среда да утвърди отстрела, хората в Черешово се молят мечката да не влезе в къщите им.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР