Стойността на меда продължава да пада, а всичко друго се

...
Стойността на меда продължава да пада, а всичко друго се
Коментари Харесай

Цената на българския мед е паднала с около 30%, а пазар няма

Стойността на меда продължава да пада, а всичко друго се повишава. Пчеларите в Добруджа сигнализират, че продукцията залежава и всеобщо се разпродават кошери. Сектор,,Пчеларство‘‘ се намира в тежко положение, а по-добро бъдеще не се обрисува. Това мнение показаха пчеларите Ивелин Иванов и Георги Тритаков, които разясниха тематиката за Дарик радио.

Георги Тритаков се занимава с пчеларство над 20 години и е ръководител на Общинска Браншова пчеларска организация – Шабла. Ивелин Иванов се занимава с пчеларство от 12 години и е член на Контролния съвет на пчеларското съдружие в Шабла.

На въпроса кои са най-големите проблеми в бранш,,Пчеларство‘‘, Тритаков изясни, че първо не могат да осъществят продукцията на добра цена – да покриват разноските и да остава някаква облага за тях.

" Ние сега едвам покриваме разноските си, облагата е съвсем никаква, дори сме на загуба. Това е и повода доста сътрудници да се откажат от пчеларството и да продават кошерите си ", безапелационен е Тритаков. Друг проблем съгласно него е, че няма национална пчеларска организация, която да пази ползите на пчеларството пред Министерството на земеделието.,,Те желаят да имаме посланичество, с което да беседват. Опитваме се от години да създадем такава, само че все още не се получава‘‘.

Проблемът с пръсканията също е огромен, изясни Тритаков. " Опитаха се да ги регламентират, само че съгласно нас не изцяло сполучливо. Има много неща, които не са изяснени. По принцип, би трябвало да подават заявления, които към този момент са и по електронен път, само че подават главно огромните земеделци. Например за инсектициди, това от което се отравят пчелите, би трябвало да се пръска след залез слънце по новите наредби ", добави той.

" Липсата на мотивация на сътрудниците също е налице. Общинска Браншова пчеларска организация – Шабла сега сме я спрели от активност ", изясни ръководителят на организацията Георги Тритаков. Голяма част от сътрудниците са на кантар, дали да продължат с пчеларството.

" Ние не си слагаме труда, колкото желаеме да покрием разноските си. Преди, в случай че с към 100-150 кошера можеше да се устоя едно семейство, в този момент не можеш ", разяснява Тритаков.

" Моите наблюдения са, че кошерите в нашия район – Добруджа - фрапантно са намалели, най-малко с 50% "

В пчеларството са нужни ежедневни грижи и старания. Не можеш тази година да се откажеш, а другата година отново да решиш да гледаш пчели, безапелационен е Иванов.

И двамата са на мнение, че дотациите са незадоволителни и секторът има потребност от помощ, с цел да се резервира пчеларството.

По тематиката работи Ева Иванова, стажант кореспондент в Дарик радио Варна
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР