Стотици мечоопашати крабове Limulus polyphemus – морски безгръбначни, които са

...
Стотици мечоопашати крабове Limulus polyphemus – морски безгръбначни, които са
Коментари Харесай

Стотици мъртви крабове на японския бряг озадачиха учените

Стотици мечоопашати крабове Limulus polyphemus – морски безгръбначни, които са измежду най-древните типове на планетата, бяха открити мъртви по южното крайбрежие на Япония, заяви Франс прес.

Тези животни, оприличавани постоянно на живи фосили, постоянно излизат на плажове в южната и западната част на Япония, с цел да снесат яйца. При всяко излизане част от мечоопашатите крабове намират гибелта си. Тази година локална асоциация за отбрана на мечоопашатите крабове, учредена през 1978 година от фенове, обаче установи, че броят на умрелите екземпляри от типа е извънредно огромен.

„ Всеки ден откривахме сред 5 и 10 умрели екземпляра от типа през интервала на снасяне на яйца “, съобщи Кенджи Сато от асоциацията.

Японски медии оповестиха, че умрелите мечоопашати крабове са към 500, т.е. броят им е 8 пъти по-голям от нормално.

„ Местните управляващи потърсиха услугите на експерти, с цел да се открият аргументите за гибелта на толкоз доста мечоопашати крабове, само че до момента не са получили задоволителен отговор – добави Сато. – Възможно е гибелта им да е обвързвана с липса на О2 поради покачването на океанските температури, паразит или характерно за мечоопашатите крабове заболяване. “ (БТА)

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР