Стотици изпратиха в последния му път една от легендите на

...
Стотици изпратиха в последния му път една от легендите на
Коментари Харесай

Футболна България се прости с Петър Жеков

Стотици изпратиха в последния му път една от легендите на ЦСКА и българския футбол Петър Жеков, който умря в събота на 78-годишна възраст. Тленните остатъци на величието бяха изложени във фоайето на Музея на спорта в бранш А на националния стадион “Васил Левски ”.

Първи пристигна вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов, който сервира венец от името на централата.

Пред Вълшебния стрелец се поклониха и огромна част от ветераните на аления клуб, някои от които и някогашни негови съотборници. Сред тях - Аспарух Никодимов, Пламен Марков, Ангел Рангелов, Димитър Пенев, Адалберт Зафиров, Анатоли Нанков, Петър Витанов, Красимир Горанов, Тодор Колев…

Последно довиждане с Жеката си взеха Александър Томов, който беше два пъти президент на ЦСКА, както и Петър Калпакчиев, началник на клуба при започване на 90-те години.

Дойде и именитият баскетболист и треньор Петко Маринов.

“Левски ” беше показан от Кирил Ивков, както и от някогашния бранител и участник на Световното състезание в Мексико през 1986 година Петър Петров.

Фенове на ЦСКА отпред с водача им Иван Велчев също пристигнаха пред националния стадион, с цел да кажат последно довиждане на голмайстор номер 1 в историята на ЦСКА и до неотдавна на Първа лига.

Сръбският треньор на отбора Саша Илич и част от футболистите на мъжкия отбор сервираха венци, в това число от името на Гриша Ганчев и Христо Стоичков. Както и от още няколко клуба и организации от цяла България.

С Петър Жеков бяхме огромни другари. Искам да кажа, че той и Георги Аспарухов-Гунди бяха над тимовете си ЦСКА и Левски. Те бяха идоли на цяла България, а не на почитателите на своите отбори. Петър Жеков беше голяма фигура и загубата му е загуба и за мен, и за цяла България ”, разяснява Петко Маринов пред Българска телеграфна агенция.

" Изключителен човек. Не знам от кое място се случи това. Голям човек. Това е Петьо. Той постоянно ми се е обаждал, рече Кирил Ивков, пазил в миналото Жеков. - От " Левски " няма един човек. Само аз съм от " Левски ", а той е извънреден. Аз бях стопер - 88 минути го вардя, а една в случай че не съумея и вкарва гол. Невероятен футболист. "

" С думи не може да се опише това, което сме изживели дружно. Не единствено в спорта, само че и в самия живот бяхме другари. Само хубави неща мога да кажа за него. Където беше той, там беше радостно. На Олимпиадата играхме дружно, на полуфинали и по този начин нататък - това са ми най-скъпите мемоари. Съжалявам откровено, само че надали ще се роди скоро втори Жеков ", съобщи Аспарух Никодимов, бивш съотборник на Жеков в ЦСКА и националния.

" Петър Жеков е една от личностите, от които сме се вдъхновявали. Една от най-емблематичните фигури в историята на нашия футбол. Дано да виждаме небосвод, за който да мечтаем и да виждаме българския футбол на по-различно равнище ", сподели пък Пламен Марков, някогашен изпълнителен шеф на " аления клуб ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР