Стотици излязоха на шествие срещу Споразумението от Разпети петък в

...
Стотици излязоха на шествие срещу Споразумението от Разпети петък в
Коментари Харесай

Напрежение в Северна Ирландия около 25-ата годишнина от Белфасткото споразумение

Стотици излязоха на шествие против Споразумението от Разпети петък в Северна Ирландия, което преди 25 години поставя завършек на спора сред двете съществени общности в страната - юнионистите и националистите.

По време на демонстрацията се стигна до конфликти с полицията. Нападатели хвърлиха коктейли " Молотов " против органите на реда. В шествието се включиха поддръжници на концепцията за сливане на Северна Ирландия с Република Ирландия. 

 
Имам обръщение за английските окупатори и за тяхната паравоенна полиция - до момента в който продължавате да ни потискате, ще се сблъсквате единствено с неизбежните последствия. В исторически проект потисничеството поражда опозиция.
Стивън Мъри, протестиращ

Демонстрацията се организира на фона на празненствата за 25-ата годишнина от Споразумението от Разпети петък, известно и като Белфастко съглашение. То потушава конфликтите сред националистите и юнионистите, при които за три десетилетия умират над 3500 души. Сделката е подписана през април 1998 година с ходатайство от Съединените щати. 

И до през днешния ден юнионистите желаят Северна Ирландия да остане част от Англия, до момента в който националистите упорстват за противоположното. По-рано английският министър председател Риши Сунак прикани политиците да работят за по-доброто бъдеще на Северна Ирландия. 

Страната отбелязва годишнината от Белфасткото съглашение без настоящо държавно управление. Близо година след изборите юнионистите и националистите все още не могат да сформират общ кабинет, каквото е изискването според сключеното съглашение. Освен това бойкотираха Народното събрание в символ на неодобрение поради Протокола за връзките сред Република Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР