Стотици хора се събраха днес в киргизстанската столица Бишкек на

...
Стотици хора се събраха днес в киргизстанската столица Бишкек на
Коментари Харесай

Стотици хора демонстрираха срещу корупцията в киргизстанската столица Бишкек

Стотици хора се събраха през днешния ден в киргизстанската столица Бишкек на проява против корупцията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Демонстрацията бе проведена покрай постройката на киргизстанския парламент и президентството в реакция на оповестен предходната седмица отчет, в който се разкрива размерът на корупцията и отклоняването на милиони долари публични средства в някогашната руска република.

В демонстрацията участваха близо хиляда души, измежду които доста младежи, оповестиха локални медии. Макар президентът Сооронбай Жеенбеков да уточни битката с корупцията за един от целите на ръководството си, "ние виждаме, за жалост, че управляващите вървят по същия път на корупция, както и при предишните президенти ", разяснява 57-годишен стачкуващ на име Кенжебек.

Сърбия подписа с Евразийския стопански съюз, вършат зона за свободна търговия

Докладът е оповестен предишния четвъртък от основана в Съединени американски щати неправителствена организация "Проект за следствие на проведената престъпност и корупцията ", киргизстанският клон на радио "Свободна Европа " и самостоятелният киргизстански информативен уебсайт Kloop.kg. В отчета се загатва името на високопоставения митнически чиновник Райимбек Матраимов, именуван от съперниците си "Райим Милиона " поради хипотетичното огромно положение, което е натрупал. Матраимов отхвърля всички обвинявания. Според създателите на отчета предприемачът от уйгурски генезис Аиеркен Саимати е разкрил пред публицисти, че е давал големи по мярка подкупи на киргизстанските митнически служби, с цел да си затварят очите за осъществявана от него контрабанда на подправени артикули.

Саимати бе убит в Истанбул на 10 ноември, отбелязва Франс прес. Малко преди гибелта си той декларирал пред публицисти, че се опасява за живота си и че е избягал от Киргизстан, откакто с подкупи на високопоставени чиновници е съумял нелегално да изнесе от страната към 700 милиона $.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР