Стотици хиляди хора по света всяка година умират от малария

...
Стотици хиляди хора по света всяка година умират от малария
Коментари Харесай

Комари на 130 милиона години разтърсиха научната общност

Стотици хиляди хора по света всяка година умират от малария и други заболявания, популяризирани посредством захапване от комари. Всички тези ухапвания са от женски, които имат профилирана анатомия, която липсва при мъжките.

Оказва се, че това не всеки път е било по този начин.

Изследователите споделиха, че са разкрили най-старите известни вкаменелости на комари - два мъжки в части кехлибар, датиращи отпреди 130 милиона години през ерата на динозаврите. Откритието е направено покрай град Хамана в Ливан, предава БТВ.

За тяхна изненада, мъжките комари са имали удължени пробиващи и смучещи хоботчета, които в този момент се наблюдават единствено при женските.

„ Ясно е, че са се хранили с кръв. Това изобретение е огромно в еволюционната история на комарите “, изясни палеонтологът Дани Азар от Китайската академия на науките.

Oldest mosquito fossils upend blood-sucking evolution theory
— Cosmos - the Science of Everything (@CosmosMagazine)
Двата открити комара наподобяват по мярка и външен тип актуалните комари, макар че хоботите им са по-къси от тези на женските.

„ Само оплодените женски комари смучат кръв, тъй като се нуждаят от протеини, с цел да може яйцата им да се развият. Мъжките и неоплодените женски се хранят с нектар от растенията. Някои мъжки изобщо не се хранят “, добави палеонтологът.

Според учените в началото комарите не са консумирали кръв. Те допускат, че хоботите им в началото са били употребявани за продупчване на растения, с цел да получат достъп до хранителни сокове, а по-късно са станали кръвосмучещи.

Еволюцията на растенията може да е изиграла роля в разликите в храненето сред мъжките и женските комари.

The Oldest Fossil Mosquito, and its from the Lower Cretaceous amber of Lebanon. Two specimens (only holotype shown in picture below) have been found and are probably blood-sucking males, unlike modern forms where only the females suck blood!
— Hady George (@HoudzGeorge)
Изследователите споделиха, че това са най-старите вкаменелости на комари, само че евентуално те са зародили милиони години по-рано. Молекулярни доказателства допускат, че комарите са се появили през юрския интервал, който е траял от към 200 милиона до 145 милиона години.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР