Стопаните на вълнисти папагалчета винаги достигат до момента, в който

...
Стопаните на вълнисти папагалчета винаги достигат до момента, в който
Коментари Харесай

Как да определим пол и възраст при вълнистите папагали

Стопаните на вълнисти папагалчета постоянно доближават досега, в който се задават въпроса: на каква възраст е моето птиче и от какъв пол е вълнистият папагал? Това не е единствено любознание, а и израз на грижа, с цел да може да се поправя менюто или да се следи за някои вероятни болести при по-възрастните птици, или да се устрои допустимо най-добре вълнистото папагалче съгласно пола му.

Как да определим пол и възраст на вълнистия папагал?

Сигурното установяване става елементарно, в случай че се закупи вълнисто папагалче преди първото линеене, или се вземе от животновъд. Те имат на крачетата си пръстени, където е записана годината им на раждане, по този начин е най-сигурно да се разбере точната възраст. В останалите случаи е мъчно, тъй като птицата наподобява еднообразно както на 5 по този начин и на 15 години.

Какво би трябвало да знаем, с цел да се ориентираме във възрастта на вълнистия папагал? Нужно е да се обърне внимание на няколко основни места по външния тип на вълнистото папагалче, които ще ни ориентират в изчисленията ни.

1. При младият мъжки вълнист папагал по цялата глава и горната част на гърба минава явен вълнообразен рисунък, дал названието на птицата. Възрастният има подобен, само че към този момент размит и се разграничава мъчно. Ако папагалчето има линии до восковицата, то сигурно не е претърпяло първото линеене, а това значи, че е по-малко от 3-4 месеца, когато стартира първата промяна на перата.

2. Младите вълнисти папагалчета имат напълно черни очи, а при по-възрастните към зеницата се разграничава бял пръстен. С придвижване на възрастта ирисът се трансформира, изсветлявайки до ярко сив или кафяв. Когато папагалчето е с доста тъмни очи - то сигурно е под 4 месеца. Когато е с мрачно сив ирис - от 4 до 8 месеца. Когато е със светлосив или кафяв ирис - над 8 месеца.

3. Младите мъжки имат къса опашка. Тя пораства обаче бързо, и щом станат на 2 месеца, към този момент е с естествен размер. Късичката опашка на птичето подсказва, че е на по-малко от 2 месеца.

Има и изключения - червенооките сортове вълнисти папагали имат постоянно розов ирис. Рецисивният вид постоянно имат мрачно сиви очи, които в никакъв случай не се трансформират.

4. Възрастните папагали имат по-ярки пера и по-светъл клюн. Възрастният папагал би трябвало да бъде огледан добре за положението на перата му. Тези, които са зле гледани, си скубят перата. Травмата е непоправима.

 Вълнисти папагали Снимка: Uschi_Du/pixabay.com

Като цяло вълнистите папагали живеят приблизително до 15 години в плен при положително гледане и 8-10 години в дивата природа.

Полът на вълнистите папагали също не е елементарно да се дефинира от непрофесионалисти. Обикновено сигурно това излиза наяве при половото съзряване на птицата на към 7-8 месеца. Цвета на оперението и поведенческите характерности стават разнообразни. Разпознаване обаче може да се направи по някои присъщи особености.

- Младите мъжки имат лилаво или розово оцветен восък, както се назовава мястото, където са ситуирани носните отвори. При женските това място тъкмо под клюна е в неясно наследник, бял или кафяв цвят.

- Женските вълнисти папагали имат по-спокоен темперамент. Те приказват по-малко, по-пасивни са и не подвигат звук като мъжките. Женските не реагират на отражението си в огледалото и не споделят с него, както вършат мъжките папагалчета.

Тези характерности също не са изцяло сигурни, тъй като измененията постоянно изненадват даже експертите, тъй че сигурното установяване на пола става единствено при възрастните птици.

Прочетете също за характера на вълнистите папагалчета и чифтосването при вълнистите папагали.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР