Столицата на Либия остана тиха рано сутринта в неделя, ден

...
Столицата на Либия остана тиха рано сутринта в неделя, ден
Коментари Харесай

В Триполи днес е спокойно

Столицата на Либия остана тиха рано сутринта в неделя, ден откакто в събота при най-тежките боеве в Триполи от две години насам лишиха живота на 32 души,а 159 бяха ранени , откакто силите на подкрепяната от Народното събрание в източната част на страната администрация, не съумяха да изместят основаното в Триполи държавно управление, предава Ройтерс.

Улиците в града са всекидневно натоварени (в арабските страни неделя е работен ден), магазините са отворени и хората разчистват счупени стъкла и други парчета от, по някои улици в центъра на Триполи се виждат изгорели транспортни средства.

Боевете от събота породиха опасения от обновяване на спора в Либия поради политическото опълчване сред премиера Абдулхамид Дбейба в Триполи и Фати Башага, определен от Народното събрание,който се стреми да откри ново държавно управление в столицата. Опитът на Башага в събота да завземе властта в Триполи беше.

Въпреки това самолетните компании обявиха рано в неделя, че полетите се извършват обикновено на летище Митига в Триполи , знак, че обстановката със сигурността към този момент се е нормализирала.

Министерството на здравеопазването сподели в неделя, че 32 души са били убити при насилието в събота и 159 са били ранени, по отношение на предходната оценка на източник от министерството за 23 починали и 87 ранени.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани за неотложно преустановяване на насилието и за същински разговор за излизане от политическата невъзможност в Либия.

Неуспехът на Башага да смъкна Дбейба сподели, че макар интервал на прегрупиране измежду въоръжените фракции във и към столицата, държавното управление в Триполи към момента може да разчита на военна коалиция, способна да се пребори с враговете му .

Няколко групи, обединени от Башага в Триполи, наподобява са изгубили надзор над територията в столицата в събота, до момента в който опитите на силите на запад и юг от града да навлязат в нея наподобява са се провалили.

Голям боен ескорт, тръгнал от Мисрата, източно от Триполи, където Башага е основан от седмици, се върна, преди да стигне до столицата.

Командващият силите на Башага, Осама Джувейли, сподели, че боевете в събота са били провокирани от търкания сред въоръжените сили в столицата . Въпреки това той добави в мнения за телевизия Ал-Ахрар, че " не може да се назовава закононарушение ", когато се пробвате да създадете държавно управление,.

Всеобхватното политическо опълчване на Либия по отношение на контрола върху държавното управление наподобява значително непроменено съботните събития в Триполи.

Няма признаци за придвижване към компромис сред главните лагери или за нови дипломатически старания за обединяването им към нов опит за национални избори за разрешаване на разногласието за властта в страната.

Междувременно въпреки, че силите на Башага не съумяха да го слагат на чело на страната, те към момента държат мощни позиции към столицата, до момента в който главните сили на основана на изток Либийска национална войска на маршал Халифа Хафтар чакат в подготвеност.

Политическата рецесия в Либия продължава от 2011 година насам, след убийството на Муамар Кадафи. В страната не е образуван обединен ръководещ орган и избухва въоръжен спор сред обособените фракции, последван от революция на интернационално приетото краткотрайно държавно управление против Либийската национална войска. Появиха се два политически центъра - единият в столицата Триполи, а другият - в Тобрук на изток.
 Войната в Украйна понижи задграничните наемници в Либия
Войната в Украйна понижи задграничните наемници в Либия

Според Организация на обединените нации Русия е била принудена да преразпредели бойците от " Вагнер ", давайки приоритет на Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР