Столичната община има три болници за долекуване, една от които

...
Столичната община има три болници за долекуване, една от които
Коментари Харесай

В болницата за долекуване в Бухово готви персоналът, храната струва 1,03 лв. на ден

Столичната община има три лечебни заведения за долекуване, една от които е в Бухово. Това са лечебните заведения, които поемат най-тежките случаи, така наречен „ клошарници “ на София. Там се настаняват хора, които са здравно неосигурени, пациенти без документи и тъкмо в лечебните заведения за долекуване им се издават и документи за идентичност. Това сподели шефът на дирекция „ Здравеопазване “ в Столична община Моника Чеуз по време на днешното съвещание на общинската здравна комисия във връзка получен в комисията сигнал, че в болничното заведение в Бухово не са изплатени заплатите.

„ Заплати има и са преведени, само че защото ги превеждаме през СЕБРА, става по-бавно. Независимо че заплащането е осъществено на исторически принцип, със зам.-кмета по финанси и опазване на здравето Иван Василев сме си разрешили да завишим крайната сума за трите лечебни заведения в интервала, до момента в който общинският съвет не работеше, като това нарастване няма да се отрази отрицателно на бюджета “, сподели още доктор Чеуз.

Тя добави, че дейностите, които се правят в тези лечебни заведения, са отвън обсега на Здравната каса. Цената на един лекарстводен там е 0,43 лева, защото главните действия по лекуване за тези пациенти се правят в многопрофилните общински лечебни заведения. По отношение на цената за храноден – 1,03 лева, доктор Чеуз посочи, че с тази сума в Бухово се оправят чудесно. „ Цената на хранодена е ниска, тъй като те си готвят сами и нямат кетъринг. Имат база, имат благоприятни условия, оправят се чудесно. Получават и дарения под формата на хранителни артикули “, сподели доктор Чеуз.

По време на съвещанието на комисията за повторно беше коментиран бюджетът на Столичната община за опазване на здравето. Според общинския консултант от ГЕРБ Георги Георгиев, заместник-председател на Общинския съвет и член на здравната комисия, в бюджета за 2024 година са понижени вложенията в строителство на детски ясли и за закупуване на съоръжение и поправки в общинските лечебни заведения от 17.88 млн. лева на 10.56 млн. лв..

„ Намаляват със 7.3 млн. лв. парите за строителство на нови здания на детски ясли и за съоръжение на лечебните заведения ни с нова инсталация и съвременна техника. Как да разбираем на жителите за какво няма да има пари за модерна инсталация в общинските лечебни заведения? 9,22 млн. лева са средствата, които са нужни за инсталация по поръчки от общинските лечебни заведения и ще предложа корекцията на бюджета да бъде направена преди да окончателното му гласоподаване “, сподели Георгиев.  

Според зам.-председателя на здравната комисия доктор Антон Койчев е недопустимо да се понижават парите за нови дълготрайни материални активи. „ Това са нови здания на ясли, нова инсталация за сътрудниците ми лекари и медицински личен състав. Говорим за нужни операционни маси, ехографи, скенери и други, без които не можем да работим. В дълготраен проект намаляването на тези средства ще докара до отлив на пациенти и ще утежни и финансовото положение на общинските здравни заведения “, съобщи доктор Койчев.

Борис Бонев от ПП-ДБ-„ Спаси София “ съобщи, че би трябвало ясно да се разграничи оборудването за лечебни заведения и оборудването за ДКЦ-та.

„ На болничния пазар има доста мощна конкуренция, на равнище ДКЦ Столична община има изключителната опция да развива доболничната помощ, предварителната защита и промоцията на здраве. Там би трябвало да са ориентирани и напъните ни. Столичното общинско опазване на здравето би трябвало да стартира да работи като единна конструкция, която не се конкурира между тях. Трябва да има централна визия дали има потребност във всяка болница да има всичко или ще се специализират обособените лечебни заведения, дали ще развиваме телемедицината и чак тогава да решим каква инсталация ще се купува “, сподели той.

Председателят на здравната комисия Ваня Григорова пък беше безапелационна, че е неприемливо намаляването на средствата за действия в опазването на здравето, които са отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, и Българска социалистическа партия предлага парите да бъдат увеличени най-малко с % на инфлацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР