Стевията е много полезно растение, което дори може да отгледате

...
Стевията е много полезно растение, което дори може да отгледате
Коментари Харесай

Здравословни ползи от стевия

Стевията е доста потребно растение, което даже може да отгледате в саксия. Стевията е известна освен с медения си усет, само че също по този начин и с изгодите си за човешкото здраве.

Стевията, която се употребява за сурогат на захарта, съдържа скъпи витамини и минерали. Тя усъвършенства работата на стомаха и червата, както и на някои жлези – щитовидната, задстомашната и простатата.

Стевията възвръща клетките на черния дроб, усъвършенства обмяната на веществата и се отразява доста добре върху имунната система. При постоянна приложимост стевията може да понижи риска от исхемична болест и от атеросклероза. Стевията работи пречистващо на кръвоносната система.

Стевията е незаместим асистент в битката против непотребните килограми. При постоянна приложимост на стевия понижава равнището на кръвната захар. Това неповторимо растение работи удобно върху устната празнина с помощта на специфични субстанции в листата си, които се назовават стевозиди.

Те пазят зъбите от кариес, стабилизират положението на венците, спомагат за лекуването на парадонтоза и на гингивити. Ако се промиват рани с разтвор от стевия, те зарастват доста по-бързо и не остават белези.

 Стевия

При контузии, изгаряния и пъпки се предлага компрес от листа на стевия, измити и намачкани леко с пръсти. Ако кожата е повредена, се предлага запарка от стевия.

Тази запарка се подготвя, като 2 супени лъжици нарязани листа от стевия се завиват в марля и се връзват. Варят се в чаша вода половин час на слаб огън. Марлята се вади и отварата може да се употребява два дни.

При затлъстяване се предлага чай от стевия. Той се подготвя като 2 чаени лъжички сушена стевия се залеят с 200 мл гореща вода и се оставят 40 минути похлупени. Прецеждат се и се пие по 100 мл два пъти на ден.

Този чай оказва помощ за по-бърз напредък на косата и защищава от пърхот – би трябвало два пъти седмично да се втрива в кожата на главата.

Преди това чаят би трябвало да е добре охладен, с цел да не пострада кожата. Ако с този чай се търкат пигментни петна, те изсветляват, а кожата става по-еластична.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР