Стефан Иванов се отправя на първата в света гребна експедиция

...
Стефан Иванов се отправя на първата в света гребна експедиция
Коментари Харесай

Българин се отправя на първата в света гребна експедиция от Антарктида през Южния ледовит океан

Стефан Иванов се насочва на първата в света гребна експедиция от Антарктида през Южния океан. При сполучливо осъществяване на задачата, наречена " Мисията на Шакълтън ", Стефан и екипът му ще постигнат шест върха на Гинес. 

Иванов заяви новината за втората си гребна експедиция във фейсбук страницата Neverest Ocean Row. 

Експедицията ще стартира през януари 2023 година от Антарктическия полуостров към остров Южна Джорджия, през считаното за най-опасно океанско кътче на планетата в региона на нос Хорн. Групата ще наблюдава пътешествието, осъществено от английския откривател Ърнест Шакълтън и петима членове на неговия екипаж в тяхната ветроходна избавителна лодка – “Джеймс Кеърд ”.

" Това корабоплаване се счита от мнозина за най-великото странствуване с дребна лодка, реализирано в миналото, което довежда до спасяването на всичките 28 членове на експедицията на Шакълтън ", написа Стефан Иванов. 

Лидер на гребната експедиция е исландецът Фиан Пол. Той е откривателят с най-вече Гинес върхове в света, реализирани в границите на една атлетическа дисциплинираност (33), в това число най-вече „ Първи в света “ трофеи измежду откривателите (14).

Останалите участници са опитни океански и спортни гребци, както и мореплаватели – Джейми Дъглас-Хамилтън от Обединеното кралство, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от Съединени американски щати.

Иванов прецизира, че по време на плаването през Южния океан екипажът ще се сменя непрекъснато в групи от по трима на всеки 1,5 часа. По този метод всеки от тях ще бъде на греблата по 12 часа на денонощие, в случай че гребането не бъде прекратено от големи стихии, които не са изключение в „ Крещящите 60 “ и „ Яростните 50 “ на Южния океан.

Основни спонсори на експедицията са английската компания ACTIPH Water – европейски водач в алкално йонизираната вода и българската IT компания SiteGround Life, която е измежду международните водачи в хостинг промишлеността.

Гребната експедиция ще може да се наблюдава онлайн във фейсбук страницата Neverest Ocean Row. 

През 2020 година Стефан и синът му Максим прекосиха Атлантическия океан с двуместна гребна лодка. Така те станаха първите българи. прекосили Атлантическия океан с лодка. Целта им беше да привлекат вниманието на българите към донорството.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР