Стартовата заплата на един ниско квалифициран служител в една от

...
Стартовата заплата на един ниско квалифициран служител в една от
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Заплата на касиер с 3 години стаж е по-висока от тази на лейтенант в армията

„ Стартовата заплата на един ниско дипломиран чиновник в една от питателните вериги на процедура е по-висока, в сравнение с стартовата заплата на един редови войник. Доста по-висока. “

Това сподели в студиото на Euronews PrimeTime някогашният боен министър Ангел Найденов.

„ Съответно, две, три или четири години стаж на този чиновник, води до това, че той има по-висока заплата, в сравнение с е брутната работна заплата на един лейтенант “, добави той.
Президентът приказва за нуждата от не просто рискови, а спешни ограничения във връзка с един от най-големите проблеми, които той откроява измежду други пет или шест и това е дефицитът на персонален състав.
Ангел Найденов, някогашен боен министър

„ Трябва да има по-високо възнаграждение, изрично. Разбира се, на идващото място би трябвало да има повече вложения в построяването на жилища. В възстановяване на жилищните условия, положението на казармите “, означи Найденов.

„ Тази година разноските за обрана ще надвишават 2%, което при размера на брутния вътрешен артикул значи 4 милиарда лв.. Това е една доста сериозна сума, като единствено за тази година увеличението на средствата ще бъде в размер на повече от 800 милиона. Въпросът е дали тези средства могат дейно да бъдат употребявани “, уточни някогашният боен министър.
Според мен, основните думи във връзка с дефицита на персонален състав и на задържане на хората в армията би трябвало да бъдат конкурентност, най-много във връзка с пазара на труда, на военната специалност, прелест и авторитет.
Ангел Найденов, някогашен боен министър

По думите на някогашния вонен министър общият % на дефицит в войска е в границите на към 20%, само че за някои военни подразделения този % надвишава 40%.

„ На първо място това са чисто организационни проблеми, т.е. организацията на войсковия живот. На второ място, това са проблеми, които са свързани с образователния развой и с бойната подготовка. Това, в последна сметка, значи и по-малко бойни качества за частите в българската войска. И на трето място, това е свръхнатоварване за останалия персонален състав при осъществяване на дилемите. Ето, това всичко дава съображение да се направи извода, че осъществяването на дилемите е в незадоволителна степен “, разяснява Найденов.

Според него би трябвало да има повече средства, които да се заделят за обществена отплата на фамилиите на военнослужещите.

„ И несъмнено, би трябвало да има непоклатимост на нормативната основа и надлежно и ясна вероятност за професионална и личностна реализация “, сподели още някогашният боен министър.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР