Стартъп екосистемата в Югоизточна Европа е най-бързоразвиващата се в Европа.

...
Стартъп екосистемата в Югоизточна Европа е най-бързоразвиващата се в Европа.
Коментари Харесай

Над 244 млн. долара са инвестирани в български стартъпи през 2022 г.

Стартъп екосистемата в Югоизточна Европа е най-бързоразвиващата се в Европа. От 2012 година насам, комбинираната оценка на започващите компании в района е повишена 50 пъти, по отношение на междинното за Европа 12 пъти. Инвестициите на локални фондове в Югоизточна Европа са се нараснали стремглаво - от 218 млн. $ през 2017 година до 1.3 милиарда $ през 2022 година за положението на стартъп екосистемата и рисковия капитал в района на Югоизточна Европа и България.

" Индустрията в страната има съвсем милиард лв. под ръководство през днешния ден, което не може да се съпостави с ситуацията преди 10 години, когато първият фонд на NEVEQ имаше 20-30 млн. ", заяви на представянето на отчета Евгени Ангелов, ръководител на BVCA. " Надяваме се това изследване да се трансформира в дълготрайна процедура, един метод за показване на реалистичния тип на стартъп екосистемата в района ", добави той. България като районен водач България, сочи изследването, води в Югоизточна Европа на няколко фронта. - като дейни сега са изброени над 10 дейни все още, следват Гърция и Румъния с по 6. Страната ни е и втора след Хърватия по обща оценка на млади компании.

През последните 18 месеца са събрани повече средства от всеки път - през 2022 година вложенията в български стартъпи са над 251 млн. $.
България има най-вече локални фондове за дялов капитал в района Източник: BVCA
А българските и хърватските стартъпи са и с най-голям късмет да привлекат финансиране, с 3 пъти по-голяма възможност да получат средства от фондове за рисков капитал спрямо младите компании в Косово, Албания или Черна гора.
Реклама
България, Гърция и Румъния сформират повече от 70% от цената на стартъп екосистемата в цяла Югоизточна Европа, а България и Румъния с изключение на хъб за локални млади компании са и най-популярни за задгранични стартъпи, които основават офиси в чужбина.

Хъб за еднорози В района към този момент има 9 компании еднорози, а още 11 са на път да доближат оценка от 1 милиарда $. Най-много еднорози има в Румъния - EMAG, Elrond и UiPath. По две компании с оценка над 1 милиарда има в Гърция (PeopleCert, Viva Wallet) и Хърватия (Rimac Automobili, Infobip). В България и Словения младите компании с оценка над 1 милиарда са Payhawk и Outfit7.
Румъния, Гърция и България съставляват 70% от екосистемата в Югоизточна Европа Източник: BVCA
Трите най-развити промишлености в Югоизточна Европа са корпоративният програмен продукт, финтех и превозът. Общата оценка на стартъпите в тях е над 24 милиарда $, което е над 50% от общата стойност на всички млади компании в региона.
Реклама Поглед към 2023 " Капитал " беседва със Стоян Недин, сътрудник в българския фонд за рискови вложения Vitosha Venture Partners, за упованията му за международния VC пазар през 2023. " Очакванията на пазара са песимистични. След събитията през 2022 видяхме оттегляне на няколко ко-инвеститори, които към този момент ни бяха удостоверили присъединяване в избрани покупко-продажби, " споделя Недин. " Рисковото вложение е едно от първите, потърпевши в обстановка на нараснала икономическа неустановеност, а в тази ситуация тя е допълнена и от международна политическа неустановеност. " И въпреки всичко трагичен спад в покупко-продажбите не се чака. " За благополучие, доста VC фондове са с закрепен капиталов интервал и целят да влагат средствата си в избран период, което значи, че покупко-продажбите от нормалните районни играчи на пазара, няма да спрат толкоз ненадейно ", изяснява той. Инвестиционният интервал на Vitosha Venture Partners е до края на 2023, по тази причина и сега фондът е в развой на затваряне на към 20 покупко-продажби. " Погледнато от инвеститорска вероятност, такива разтърсвания в пазара основават и благоприятни условия. По предписание оценките на стартъп фирмите са мощно повишени, защото нормално се основават на надълбоко пожелателни доходи в бъдещето вместо на съществуващи парични потоци ", споделя той. " В тези естествени стопански цикли най-силно ще пострадат оценките на най-рисковите компании. Добре е да се случват периодически корекции на пазара след години надуване, с цел да може при пръсване на балоните шокът да не е прекомерно фрапантен и да не се срине системата ", приключва Недин. Свързани публикации Най-динамичните софтуерни компании: Времето на стартъпите 18 ноември 2022, 11:52 Българската компания за служебни придобивки Re:Benefit притегли 1.2 млн. евро 17 ноември 2022, 15:17 Младата компания " Ампеко ", или по какъв начин се пораства с по 400% годишно 11 ноември 2022, 07:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мери Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР