Старшият съветник на Белия дом Амос Хохщайн се очаква да

...
Старшият съветник на Белия дом Амос Хохщайн се очаква да
Коментари Харесай

Пратeник на Белия дом с мирна мисия в Бейрут

Старшият консултант на Белия дом Амос Хохщайн се чака да посети Бейрут в четвъртък, сподели американски формален представител късно в сряда, като част от напъните на Съединени американски щати за облекчение на напрежението по границата сред Израел и Ливан, предава " Ройтерс ".

Вашингтон се притеснява, че войната на Израел в Газа може да ескалира в по-широк спор ,  като въоръжени групировки, подкрепяни от Иран, отприщиха атаки в солидарност с Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Ливанската въоръжена формация през южната граница на Ливан, откогато палестинската ислямистка формация " Хамас " атакува Израел от Газа преди три месеца, което провокира тежък ответен удар от страна на Израел.

Граничното принуждение принуди десетки хиляди и от двете страни да избягат и породи опасения, че спорът в Газа може да се популяризира в останалата част от района.

Временният министър председател на Ливан Наджиб Микати сподели във вторник на почитан чиновник на Организация на обединените нации, че страната му е подготвена за договаряния за дълготрайна непоклатимост на южната си граница с Израел.

Миналата година Хохщайн посочи опцията за договаряния за чертане на сухопътната граница сред Израел и Ливан, откакто посредничи за съглашение от 2022 година, определящо морските граници сред двете страни.
 Жозеп Борел угрижен Ливан да не бъде замесен в спора на
Жозеп Борел угрижен Ливан да не бъде замесен в спора на " Хамас "

Наложително да се избегне районна ескалация в Близкия изток, сигурен е той

Израел сподели, че дава късмет на дипломацията да попречи на " Хизбула " да стреля по хората, живеещи на север и да изтласка групировката обратно от границата, предупреждавайки, че в противоположен случай израелската войска ще предприеме дейности за реализиране на тези цели.

Повече от 130 бойци на Хизбула са убити в Ливан по време на военните дейности . Хизбула съобщи, че не се стреми към пълномащабна война, само че няма да се въздържи, в случай че Израел стартира такава.

Атаката на Хамас против Израел на умъртви 1200, съгласно израелски данни. Последвалата атака на Израел е, към 1% от 2,3-милионното население на Газа, съгласно здравното министерство на ръководената от Хамас Газа.
 Нетаняху: Израел води война с
Нетаняху: Израел води война с " Хамас ", не с палестинците

Неговите мнения идват, когато Международният съд би трябвало да стартира разглеждането на делото
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР