Старозагорският митрополит Киприан, кметът Живко Тодоров и областният управител проф.

...
Старозагорският митрополит Киприан, кметът Живко Тодоров и областният управител проф.
Коментари Харесай

Владика, кмет и областен управител поведоха многохилядното празнично шествие по повод 24 май в Стара Загора

Старозагорският митрополит Киприан, кметът Живко Тодоров и регионалният шеф проф. Наско Василев поведоха празничното шествие в Стара Загора във връзка 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. 

Свещеници и учители, възпитаници и студенти, деца,  представители на културни институти, общественици и депутати потеглиха от площада пред Община Стара Загора и минаха по централния бул. " Цар Симеон Велики ". 

Тържественото честване стартира тази заран в катедралния храм “Свети Николай Чудотворец ", където Старозагорският митрополит Киприан отслужи празнична света литургия.

В 10:00 часа пред постройката на локалната администрация с обред беше издигнато  националното знаме на Република България. Националният химн беше изпълнен от Хора на Държавна опера - Стара Загора и Хора при Народно читалище (НЧ) " Родина-1860 " и Общински духов оркестър. Начало на тържественото отбелязване на празника даде акапелното осъществяване на " Питат ли ме дей зората ", в осъществяване на Детско-юношенски национален хор " Жарава " при НЧ „ Родина - 1860 “. 

Празничен водосвет-молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан.

" Празникът на българската култура и просвета ни събра с благодатта си. Роден от великото дело на светите братя Кирил и Методий, основателите на славянската книжовност, той сияе с безконечната си светлина, стоплила признателните ни сърца. 24 май е въплъщение на  българската жадност за нематериалност и религия. Днес е празник на духовна победа на нашия народ и на това, че той с очите и  сърцето си прозря божествеността на словото и надвремието на писмеността ", посочи в празничното си слово митрополитът. Той напомни, че поради пиетета към Кирило-Методиевото дело, те са канонизирани от черква и народ още девети век.

" 24-ти май е един от най-хубавите и святи български празници! Ден на българската писменост, култура и просвета, на славянската словесност. Делото на светите братя Кирил и Методий е велико, по тази причина като кмет на Стара Загора работя с всички сили за построяването на техен монумент в нашия град. Надявам се, че идната година на този празничен ден ще можем да поднесем дружно цветя в символ на респект пред него. Обръщам се към всички учители и възпитаници с признателност - поисквам ви да бъдете здрави! Вървете по пътя към знанието и не спирайте да търсите просветата. Само знанието може да ни води в вярната посока ", сподели в словото си кметът на общината Живко Тодоров. 

С химна на днешния ден - " Върви народе възродени ", в осъществяване на Хора на Държавна опера - Стара Загора и Общинския духов оркестър, и празничен камбанен звън в небето полетяха по традиция буквите от писмеността. Те бяха пуснати от детските ръчички на дребните реализатори от отбор " Траянци ".

В 12:00 часа на площада пред Общината ще стартира празничният концерт във връзка 24 май. В него ще вземат присъединяване детски фолклорни, танцови и певчески обединения от Центъра за поддръжка на личностно развиване - Стара Загора и национални читалища.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР