Станислава Коцева Снимка: фейсбукСтанислава Коцева, фейсбукНикога няма да забравя как

...
Станислава Коцева Снимка: фейсбукСтанислава Коцева, фейсбукНикога няма да забравя как
Коментари Харесай

Поредна нулева година за киноиндустрията заради Велислав Минеков

  Станислава Коцева Снимка: фейсбук
Станислава Коцева, фейсбук

Никога няма да не помни по какъв начин на едно чуване по член 29 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание така наречен министър Минеков на въпроса “Защо не са усвоени парите за кино ”, отговори със „ Защото са пренасочени към бранш театрални изкуства, който пострада повече по време на пандемията ”.

Като човек, който повече от 10 години се е опитвал да се бори с уравнението кино=пари*2, където „ пари “ е съвсем константна 0, доста мъчно задържах страстите си в този миг.

Срещу мен стоеше човек, който смяташе, че едни хиляди, хиляди хора, заети в промишлеността нямат право и по-лошото нямат нужда да работят.

Сега пандемията свърши. Театрите са цялостни, което, несъмнено, е прелестно, значимо и вдъхновяващо, само че българско кино продължава да няма.

Безмилостната битка за спомагателните 31 000 000, които се връщат в държавния бюджет. Дългите денонощия на работните групи за създаването на закона и правилника, които бяха еднолично унищожени за една нощ. Всичко, за което се бореше 44-ото Народно заседание, тогавашната комисия по просвета и тогавашният шеф на НФЦ лека-полека потъва в канализацията на Министерството на културата дружно с плановете, упоритостите, мотивацията, фантазиите и хляба на целия бранш.

Поредната блокирана сесия на НФЦ е реалност. Защо? Никой не ти споделя! Поредната нулева година за българското кино чука на вратата. Всички утвърдени за финансиране планове стоят на тръни и чакат. До скоро чакаха някой да им каже по кое време, към този момент стартират да чакат някой да им каже дали. Снимат се планове, напълно лишени от наличие, с цел да се оцелява, до момента в който геният стои заключен дружно с утвърденото финансиране, което от ден на ден наподобява като мираж. И също като мираж и двете стартират да се размиват в мелачката на всекидневието.

Най-вероятно някои от утвърдените планове в никакъв случай няма да видят бял свят. Най-вероятно това, което художествените комисии са счели за значимо и значимо да бъде основано, в никакъв случай няма да стигне до българския фен, който почтително си е платил за него. Най-вероятно следващата година Министерство на финансите ще каже “защо да ви дадем толкоз пари, като не можете да ги усвоите ” и още веднъж ще ореже бюджета на НФЦ, както направиха с целия бюджет за просвета. Най-вероятно, след години, критиците ще се чудят за какво толкоз надарени режисьори, артисти, оператори са създали по 1-2 кино лентата и са изчезнали и какво се е случило с българското кино на 20-те години на 21 век. И никой няма да повярва на “пари има, само че не можем да си ги вземем ”!

Аз имам вяра, че българското кино ще изплува. Най-малкото, с помощта на директивите, свързани с навлизането на платформите на районния пазар. Иска ми се, обаче, да се случи благодарение на страната, а не макар нея. Иска ми се да знам, че няма да се пропилее гения на толкоз доста превъзходни хора, свързани с киното. Иска ми се напълно скоро, тези, от които зависи, да си дадат сметка какъв брой извънредно доста губи българската аудитория. Иска ми се хората да излязат от торент файловете и стриймингите и да пълнят кино салоните на хубави български филми. И не виждам нито една причина това да не се случи!
  Снимка: фейсбук
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР