Стълбите между улиците Московска и Будапеща винаги са изглеждали като

...
Стълбите между улиците Московска и Будапеща винаги са изглеждали като
Коментари Харесай

Ново място: 100 стола

Стълбите сред улиците " Московска " и " Будапеща " постоянно са изглеждали като място с по-особен сексапил, настрана от шума и потока от хора из околните булеварди. От този месец неотключвания от дълги години двор на Българска академия на науките на " Будапеща " 1 се трансформира в " 100 стола " - отворена сцена за безвъзмездни концерти и празненства, с бар, съоръжения, дизайнерски мебели и улично изкуство.

Основна роля в трансформирането на двора има фондация " Колективът ", които направиха няколко издания на самодейността си " Реките на града ", а в тази ситуация работят по локация, която ще има по-дълготрайно влияние върху градския живот.
Фотограф: imp-act.аgency Фотограф: imp-act.аgency Реклама
" Показваме по какъв начин един пропуснат заден двор за нула време може да стане привлекателен център за стотици хора, които да се насладят на зеленина, сянка и приятна панорама в идеалния центъра на София, а вечер - на безвъзмездни събития ", споделя Ани Коджабашева от екипа на " Колективът ", която е уверена, че и дребните намеси с стеснен бюджет могат да предизвикат огромни и бързи промени. " За множеството хора скици и проекти нямат толкоз стойност, в случай че не се усети онлайн защо приказваме. Промяната в споделените ни пространства не е нещо, което безусловно трае години наред и не е ясно дали ще се случи. "
Фотограф: imp-act.аgency
Името идва от многото изоставени столове, които откриват в постройката на Българска академия на науките, само че и от концепцията, че с няколко нови благоприятни условия за усамотение и споделено време обстановката към едно място може да е радикално друга.

Според Коджабашева хълмът разкрива капацитета на доста сходни зелени и налични публични пространства в София. Тя дава като добър образец северната част на региона " Оборище ": там екипът има набелязани десетки местоположения, които биха могли да се " отключат ", изключително при неналичието на паркове в тъкмо тази част.
Сред сътрудниците е и фондация Citywise, която поема грижата за артистичните намеси по стените на " 100 стола ". За уличния актьор Алекси Иванов, който дружно с Николай Петров – GLOW и " Точка Спот " персонализират по един стол и рисуват в пространството, самодейността сплотява нормалната му креативна процедура да вдъхва живот на занемарени обекти, с опцията основаното да се срещне с по-голяма и нова аудитория Фотограф: imp-act.аgency
Защо избират хълма над ул. " Будапеща " 1 като начало? " Започваме с видоизменение първо на забележими места в центъра, които не са в жилищни квартали и могат да ги видят огромен брой хора ", споделя Коджабашева. Има и исторически подтекст: среща се над античната сцена на Сердика (дървените платформи за сядане са въодушевени от амфитеатралното разположение), от едната страна е постройка с няколко звена на Българска академия на науките - в това число института по балканистика, както и Кирило-Методиевия културен център, а от другата страна е Гьоте-институт. Съответно Българска академия на науките, Гьоте-институт и общината са първите, които поддържат концепцията.
Фотограф: imp-act.аgency Реклама
" Дългосрочната цел е в действителност да се стигне до разнообразни квартали в София и повече хора да стартират да ползват метода за развиване на градското пространство, който ние към този момент сме тествали и посочили, че работи ", споделя Ани Коджабашева, която е на мнение, че със съдействието на експерти - дизайнер, проектант, ландшафтен проектант, строител - всяка локална общественост може да се снабди с място, да вземем за пример зелените площи към блоковете, което да дава отговор на техните стремежи и потребности.

" Повечето хора в София биха желали градът да предлага такива места и това е метод лека-полека да ги създадем. Когато се вижда, че това е допустимо на избрани местоположения, се надяваме хората да се замислят - за какво не и другаде? "
Clavexperience Фотограф: imp-act.аgency
Сред имената, които към този момент гостуваха на пространството, са поп изпълнителят Тино, Desy, Clavexperience, Насо Русков от Babyface Clan и Les Animaux Sauvages.

Бъдещите събития в " 100 стола " и дните, в които мястото е отворено, ще бъдат обявявани @100stola във и.
Фотограф: imp-act.аgency
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР