Срещата със земеделските производители протича в много интелигентен диалог. Тя

...
Срещата със земеделските производители протича в много интелигентен диалог. Тя
Коментари Харесай

Вътев: Няма как да стана арбитър между две земеделски групи, които помежду си имат различия

„ Срещата със земеделските производители протича в доста образован разговор. Тя към момента продължава. Ще има и брифинг след срещата с премиера. Тенденцията е, че няма да има митинги, участниците в тази среща са ме поканили, с цел да си продължим разговора “.

Това съобщи пред БТВ министърът на земеделието Кирил Вътев, незабавно след срещата със земеделските производители.

„ Направих неточност, без да координирам. Поканих една група, само че самите земеделци непосредствено ги изгониха. За мен беше неприятно – няма по какъв начин да стана съдия сред две аграрни групи, които между тях имат разлики “, уточни Кирил Вътев.

„ Първият проблем е, че Европейският съюз ползва извънредно амбициозна стратегия за екология и зелени ограничения, което се състои в възбрана за прилагане на разнообразни торове, препарати за растителна отбрана. Тези забрани се постановат, преди да бъдат направени други възможности, което води до по-ниски добиви и по-високи цени “, изясни земеделският министър.

„ Втората причина е несправедливото систематизиране на добавената стойност по цялата агрохранителна верига. Третата причина е нелоялната конкуренция от дъмпингов импорт от трети страни. Това са трите водещи казуса на земеделските производители в цяла Европа ", добави още той.

За 6 февруари е разгласен народен митинг. За на следващия ден обаче в 11 часа в центъра на столицата е разгласен още един аграрни митинг, за който Вътев счита, че ще е надалеч с по-малко участници. Част от уредниците на този митинг, записани в публикуваната декларация за него, са му се обадили да му кажат, че не знаят по какъв начин имената на организациите им са се появили там.

„ Имаме уверението на министъра на финансите, а също и на премиера да се намерят средства за спомагателни заплащания за земеделците за тази година. Гарантираме заплащането на всичко това, за което сме се договорили довечера “, сподели още земеделският министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР