Срещата със земеделските производители протича в много интелигентен диалог. Тя

...
Срещата със земеделските производители протича в много интелигентен диалог. Тя
Коментари Харесай

Вътев: Няма как да стана арбитър между две земеделски групи, които помежду си имат различия

„ Срещата със земеделските производители протича в доста образован разговор. Тя към момента продължава. Ще има и брифинг след срещата с премиера. Тенденцията е, че няма да има митинги, участниците в тази среща са ме поканили, с цел да си продължим разговора “.

Това съобщи пред БТВ министърът на земеделието Кирил Вътев, незабавно след срещата със земеделските производители.

„ Направих неточност, без да координирам. Поканих една група, само че самите земеделци непосредствено ги изгониха. За мен беше неприятно – няма по какъв начин да стана съдия сред две аграрни групи, които между тях имат разлики “, уточни Кирил Вътев.

„ Първият проблем е, че Европейският съюз ползва извънредно амбициозна стратегия за екология и зелени ограничения, което се състои в възбрана за прилагане на разнообразни торове, препарати за растителна отбрана. Тези забрани се постановат, преди да бъдат направени други възможности, което води до по-ниски добиви и по-високи цени “, изясни земеделският министър.

„ Втората причина е несправедливото систематизиране на добавената стойност по цялата агрохранителна верига. Третата причина е нелоялната конкуренция от дъмпингов импорт от трети страни. Това са трите водещи казуса на земеделските производители в цяла Европа ", добави още той.

За 6 февруари е разгласен народен митинг. За на следващия ден обаче в 11 часа в центъра на столицата е разгласен още един аграрни митинг, за който Вътев счита, че ще е надалеч с по-малко участници. Част от уредниците на този митинг, записани в публикуваната декларация за него, са му се обадили да му кажат, че не знаят по какъв начин имената на организациите им са се появили там.

„ Имаме уверението на министъра на финансите, а също и на премиера да се намерят средства за спомагателни заплащания за земеделците за тази година. Гарантираме заплащането на всичко това, за което сме се договорили довечера “, сподели още земеделският министър.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР