Сред зеленолистните растения копривата е може би най-известната заради парещия

...
Сред зеленолистните растения копривата е може би най-известната заради парещия
Коментари Харесай

Масло от коприва - ползи и приложения

Сред зеленолистните растения копривата е може би най-известната поради парещия резултат върху кожата. Растението има и друго преимущество - пораства единствено, не се нуждае от наторяване и е напълно чист естествен артикул с богат химически състав, който я прави търсена от кулинарията, козметологията и националната медицина.

Химически състав на маслото от коприва

Много известно е маслото от коприва, което може да се направи в домашни условия, или да се закупи от комерсиалната мрежа. В копривеното масло се съдържат огромен брой съставни елементи с лековит и оздравителен резултат върху тялото. Това са витамините А, К, Е, В, макронутриентите калций, желязо, мед, магнезий, танините, флавоноидите, гликозидите, флорофилът, фитонцидите и органичните киселини. Те дефинират потребните свойства на маслото от коприва.

Ползи от маслото от коприва

1. Успокоява и подкрепя заздравяването на рани;

2. Нормализира процесите на метаболизма;

3. Укрепва кръвообращението в дребните съдове и капилярите;

4. Намалява омазняването на кожата;

5. Почиства порите;

6. Заздравява космените фоликули;

7. Премахва пърхота и стопира косопада;

8. При масаж понижава артритните болки.

Начин на подготвяне на масло от коприва

 Масло от коприва

Маслото от коприва е естествен артикул, който елементарно се подготвя в домашни условия. Може да се направи от листа или семена коприва, според от потреблението му.

Масло от листа на коприва

Събират се свежи и здрави листа коприва, които се измиват добре и се пускат в месомелачка, да се смелят. Стъклен съд се напълва до 2/3 от размера с листата. Залива се до ръба със зехтин или слънчогледово олио. Поставя се на мрачно място и се разклаща понякога. След 2 седмици зелената маса потъмнява и това е знак, че маслото е готово.

Масло от семена на коприва

Маслото от семената се подготвя от семето от копривата, взета по време на цъфтежа. Растението се изсушава и се взимат семената. Семената се заливат със зехтин или олио и се оставя на водна баня за 30 минути при температура най-вече 50 °C. Повтаря се 3 дни и на третия ден маслото е готово за прилагане.

Приложение на маслото от коприва

Този артикул е подобаващ за грижи за косата и кожата, както и за лечебно средство.

Коприв за косата

От него може да се направи маска за мазна, суха или тънка коса. То укрепва косъма, стопира косопада, лекува скалпа от пърхот и стопира сърбежа. Заздравява космените фоликули и подтиква растежа на косата. Може да послужи за сполучливо справяне с плешивостта, разследване на засилен косопад.

За кожата

 Масло от коприва изгоди

Маслото от коприва подмладява кожата, поддържа нейния тонус, овлажнява я и я подхранва на клетъчно равнище. Редовната приложимост на маслото има лифтинг резултат, заглажда бръчките и резервира сияйния тип на кожата.

Маските за лице с масло от коприва почистват черните точки и омазняването и подхранват кожата.

Маслото от семе на коприва се употребява за епилация. То стопира растежа на космите в нежеланите зони, а най-после те изчезват изцяло. Това масло е хипоалергично, само че изисква тест преди използването му.

Масло от коприва за лекуване

Маслото от коприва има и лековит резултат. При болки в долната част на гърба то е изключително дейно. С него се прави масаж вечер, с цел да се втрие в кожата и след това мястото се завива с топъл шал. Болката изчезва след няколко сеанса.

Вижте още:

- Невероятните изгоди на супата от коприва;

- Вода от коприва – приложение и всички ползи

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР