Сред традициите, които оцветяват българската новогодишна трапеза, е и вкусната

...
Сред традициите, които оцветяват българската новогодишна трапеза, е и вкусната
Коментари Харесай

Вкусът на празника: Традиционна българска капама за нова година

Сред традициите, които оцветяват българската новогодишна софра, е и вкусната капама. Това ядене, съчетаващо сочно телешко месо и ароматни подправки, е неизменима част от празничния масив на мнозина. В идната рецепта ще научиш по какъв начин елементарно и вкусно да приготвиш обичайна българска капама, която ще направи твоята Нова година още по-сладка и вкусна. Подготви се за кулинарно премеждие, което ще разнообрази твоя празничен трапезен опит.

Съставки:

500 свинско месо

500 грама телешко месо

500 грама сурова наденица

500 грама пилешко месо

1 пиле сланина

200 грама кисело зеле

1 зелка ориз

1 1/2 чаена чаша алено цвекло

1 глава алено вино

1 чаена чаша дафинов лист

10 листа червен пипер

2 чаени лъжици кимион

1 чаена лъжица
Начин на подготвяне:

Няма по-богато ядене от капама! Капама е охолно зимно ядене, приготвено с доста и разнообразни типове месо, богато на усет и аромати. Капама е типично зимно ядене, защото съществена съставка от рецептата за капама е киселото зеле. Капама е ядене, което постоянно се появява на Коледната празнична софра, поради богатия си усет. Капама е ядене типично за македонския край, като най-популярният вид е Банската капама, която се подготвя в Банско. Разбира се, като характерен представител на българската национална кухня, и рецептата за капама има вариации, само че всички предписания за капама, без значение дали се назовава Банска капама, или просто капама, следват няколко правила. Капама наложително съдържа кисело зеле, ориз и няколко типа месо. Освен, че капама е толкоз вкусно ядене, тя има и различен неоспорим плюс. Подобно на всички предписания за ястия, приготвени в гювеч, и капама се подготвя доста елементарно и е подобаваща и за най-начинаещите готвачи.

Първата стъпка от рецептата за капама е подготовката на продуктите. Оставяте външните 5-6 листа на зелката цели, а останалата част от зелката нарязвате на ситно. Измивате ориза и го отцеждате от водата. Измивате аленото цвекло, обелвате го и го нарязвате на кубчета. Месото нарязвате на едри части, да вземем за пример дребни пържоли, а пилето разрязвате на две. Ако ползвате домашно пиле може да го извършите и на 4 елементи. Осолявате и поръсвате месото с малко черен пипер. Сланината нарязвате на тънки линии.
На дъното на огромен глинен гювеч слагате 2-3 лентични сланина, а върху тях половината от останалите цели зелеви листа. Отгоре слагате ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от кубчетата алено цвекло, ½ от ориза и поръсвате с половината от подправките. Нареждате няколко лентични сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ пиле. Отгоре още веднъж редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завивате всичко с останалите цели листа кисело зеле. Заливате с аленото вино и 1 чаена чаша зелев сок.
Глиненият гювеч слагате наложително в студена фурна, с цел да не се спука! След като гювечът е към този момент във фурната я пускате на високи градуси, до момента в който заври, по-късно намалявате фурната на 160 градуса и оставяте на се пече към 5 часа.

Най-добре е преди сервиране на изсипете цялото наличие на гювеча в огромна тава. Да нарежете наденицата и да обезкостите пилето. Така, сервирайки във всяка порция капама ще сложите от всичко.

Рецептата за капама е изпълнена!

Рецептата за капама е една от типичните зимни предписания, които са доста подобаващи за Коледната софра. Друго вкусно месно ядене, което също е уместно за зимната празнична софра и кебапът в тиква. Кебапът в тиква също се подготвя бързо и елементарно и сходно на капама също има богат усет и мирис.

Това е! Сега можеш да се насладиш на обичайна българска капама за празничната софра. Весело готвене и Честита Нова Година!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР