Сръбският историк Джордже Боянич обяви Рилския манастир за пазител на

...
Сръбският историк Джордже Боянич обяви Рилския манастир за пазител на
Коментари Харесай

За сръбски историк Рилският манастир е пазител на сръбската духовност и култура

Сръбският историк Джордже Боянич разгласи Рилския манастир за " страж на сръбската история и нематериалност " и " знак на сръбското православие и просвета ". 

Това се споделя в обява на уеб страницата " Сръбска история ".

" Рилският манастир има големи връзки със сръбската история и е значим за нас, сърбите, като остарял сръбски образован център, в него е имало доста сръбски книги и ръкописи. Особено значима историческа фигура е Мара Бранкович, дъщерята на сръбския диктатор Джурадж и византийската принцеса Ирина. Тя е била омъжена за султан Мурат II. Нашият сръбски рицар, боец и стопанин Хрельо Охмучевич остави огромна диря, той беше съвременник на крал Стефан Дечански и император Душан. ", написа там. 

Твърди се, че има фрески в манастира на сръбски владетели и надписи старосръбски език, само че преднамерено са били боядисани и скрити.

Смятам, че сходни интервенции върху стенописите са неприемливи и че това е имитация на историята . Да не забравяме, че този манастир е в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Българите афишират, че Хрельо е български придворен, а това е имитация на историята. ", твърди той. 

" След борбата при Велбъжд през 1330 година, водена от сръбския военачалник Стефан Дечански, Рилският манастир става част от сръбската страна ", написа Боянич на своя уеб страница.

 В подножието на Рила планина в България, на надморска височина от 1147 метра, се намира Рилският манастир, отдаден на Свети Иван (Йоан) Рилски. От София до манастира има към 117 километра, като се стига за към час и половина по прекрасен път.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР