Според тях липсва законова регламентация на лодкостоянките и рибарските пристанища

...
Според тях липсва законова регламентация на лодкостоянките и рибарските пристанища
Коментари Харесай

Във Варна рибари от Малка чайка се тревожат за поминъка и бъдещето си

Според тях липсва законова наредба на лодкостоянките и рибарските пристанища в морската столица.

Варненски риболовци от " Малка чайка " са разтревожени от бъдещето и поминъка си, написа Разбрахме, че идващият месец ще дойдат да отстранен бараките ни и ще останем без прехранване, това съобщи пред медията Теньо Тенев от Сдружение с нестопанска цел „ Фарчето “. Той и още 12 негови сътрудници изкарват хляба си от лов на риба в местността „ Малка Чайка “ край варненския квартал „ Аспарухово “. Сагата с бараките им тече дълги години, защото нямат документи за благосъстоятелност на парцела, в който са се настанили. Земята е обществена държавна благосъстоятелност, само че Областна администрация е предала за стопанисване терена на Медицинския университет в морската столица. Към момента образователното заведение, което от години има три първокласни яхти, не е осъществило капиталовите си планове. През 2015 година Медицинският университет получи за стопанисване голям имот (137 декара), върху който трябваше са построи профилиран академични комплекс за морски спортове със зони за отдих и конгресен туризъм.

По думите на Тенев липсва законова наредба на лодкостоянките и рибарските пристанища във Варна. В момента общината разполага с два настоящи риболовен врата – „ Варна “ и „ Карантината “, в които по мнение на риболовците местата на лодкостоянките са незадоволителни и нефункционални, което на процедура ги прави неизползваеми.

Още повече, че в последните дни в рибарската колегия се следи голямо недоволство против новоназначеният шеф на отдел „ Рибарски пристанища “ в Община Варна Лъчезар Братоев. По този мотив през днешния ден се чака те да излязат с публична позиция, с която да внесат изясненост по тематиката с назначението на яхтсмена, който е и деятел на партия „ Продължаваме промяната “.

Припомняме, че напролет на предходната година някогашният регионален шеф на Варненска област Марио Смърков се ангажира да образува междуведомствена група, която да записва като риболовен пристанища всички хидротехнически уреди и те да се полазват по съответния ред, само че това по този начин и не се е случило.

Рибарите от „ Малка Чайка “ обявиха още, че са подготвени сами да изоставен имота, в който са се настанили, в случай че от Община Варна им предложат различен крайбрежен парцел, които да бъде включен в Подробния организационен проект на града и да има статут на рибарска лодкостоянка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР