Според ново изследване данни от ледено ядро с дължина 610

...
Според ново изследване данни от ледено ядро с дължина 610
Коментари Харесай

Учени пробиха ледено ядро от Антарктида и откриха нещо много тревожно

Според ново проучване данни от ледено ядро с дължина 610 м разкриват, че леденият щит на Западна Антарктида се е свил ненадейно и трагично преди към 8 000 години, което дава тревожна визия за това какъв брой бързо може да се стопи антарктическият лед и да докара до повишаване на морското ниво.

Според проучването, оповестено в сряда в списание Nature Geoscience, част от ледената завивка е изтъняла с 450 метра - височина, по-голяма от тази на Емпайър Стейт Билдинг - за интервал от единствено 200 години в края на последния ледников интервал. Това е първото директно доказателство, което демонстрира толкоз бърза загуба на лед на всички места в Антарктида, настояват създателите на проучването.

Макар учените да знаеха, че в края на последния ледников интервал ледената завивка е била по-голяма, в сравнение с през днешния ден, доста по-малко се знаеше по кое време тъкмо е станало това стесняване, споделя Ерик Уолф, глациолог от Университета в Кеймбридж, Англия, и създател на проучването.

" Успяхме да кажем по кое време тъкмо се е отдръпнал, само че също по този начин успяхме да кажем какъв брой бързо се е отдръпнал ", споделя той.

Сега към този момент е ясно, че ледената завивка се е отдръпвала и е изтънявала доста бързо в предишното, споделя Уолф, заплахата е, че това може да стартира още веднъж.

" Ако стартира да се отдръпва, това в действителност ще стане доста бързо ", прибавя той.

Това може да има пагубни последствия за покачването на международното морско ниво. Западноантарктическият мразовит щит съдържа задоволително вода, с цел да увеличи морското ниво с към 5 метра, което би довело до опустошителни наводнения в крайбрежните градове по целия свят.

Изследването е " отлична детективска работа " за огромна част от антарктическия мразовит щит, споделя Тед Скамбос, глациолог от Университета на Колорадо в Боулдър. Основното обръщение е, че " количеството лед, съхранявано в Антарктида, може да се трансформира доста бързо - с темпове, с които доста крайбрежни градове мъчно биха се справили ", споделя той пред CNN.

Ледените ядра са исторически списък на земната атмосфера. Съставени от пластове лед, които са се образували при рухването на сняг и са се уплътнявали в продължение на хиляди години, те съдържат мехурчета античен въздух, както и замърсители, които обезпечават запис на измененията в околната среда през хилядолетията.

Леденото ядро, оценено в проучването, е пробито от леденото нагорнище Скайтрейн, намиращо се на ръба на ледената завивка, покрай мястото, където ледът стартира да плава и става част от ледения шелф Роне.

Учените са го извлекли през 2019 година в границите на трудоемък развой, който включва непрестанно сондиране в продължение на 40 дни, като се изтегля тъничък цилиндър лед няколко метра едновременно. След това се нарязва ядрото на части, които се опаковт в изолирани кутии, съхранявани при минус 20 градуса по Целзий, и се изпращат до Обединеното кралство със аероплан, а по-късно с транспортен съд.

След като идват в Обединеното кралство, учените мерят изотопите на водата в леденото ядро, които дават информация за температурата в предишното. По-високите температури демонстрират по-ниско ситуиран лед - представете си го като планина, споделя Уолф, колкото по-високо се изкачвате, толкоз по-студено става.

Те мерят и налягането на въздушните мехурчета, уловени в леда. По-ниско разположеният и по-тънък лед съдържа въздушни мехурчета с по-високо налягане.

Данните разкриват колко бързо е изтънял ледът в края на последната ледникова ера , споделя Уолф.

" Всъщност прекарахме доста време в инспекция дали не сме позволили неточност при разбора ", показва той.

Леденият щит на Западна Антарктида е изключително уязвим от климатичните промени , защото земята под него е под морското ниво и се спуска надолу. Когато под него попадне топла вода, той може да се разтопи доста бързо.

" Може да настъпи развой на бягство и явно това се е случило преди 8000 години ", споделя Уолф.

Това, което прави откритията толкоз тревожни, съгласно Изобел Роуел, академик по ледени ядра в Британската антарктическа работа и съавтор на проучването, е, че откакто този развой настъпи, " в действителност е доста малко, в случай че въобще има нещо, което можем да създадем, с цел да го спрем ", споделя тя пред CNN.

Най-важното е " да не се стига прекомерно надалеч ", а това значи да се оправим с изменението на климата , казва Уолф.

" Все още можем да избегнем тези сериозни точки ", счита той.

Новите данни ще оказват помощ за възстановяване на точността на моделите, които учените употребяват, с цел да предвиждат по какъв начин ледената завивка ще реагира на бъдещото световно стопляне, се споделя в отчета.

Дейвид Торнали, академик по въпросите на океаните и климата в Университетския лицей в Лондон, споделя, че данните от изследването са " поразителни " . Той предизвестява, че защото изследването преглежда интервал отпреди 8000 години, когато климатичните условия са били разнообразни, резултатите не са директен образец за това какво може да се случи през днешния ден. Но те въпреки всичко са в положение да предложат " визия за метода, по който ледените покривки могат да се срутят ", прибавя той.

Изследването идва в миг, когато учените не престават да бият паника за това какво се случва с най-изолирания континент на Земята.

Например ледникът Твейтс, който също се намира в Западна Антарктида, се топи бързо. В изследване от 2022 година се споделя, че ледникът Твейтс, наименуван " ледникът на Страшния съд " поради пагубното влияние върху покачването на морското ниво, което би имало неговото сриване, се държи " на нокти ", до момента в който планетата се затопля.

Новото изследване ускорява тези опасения, споделя Скамбос.

" (То) демонстрира, че същите процеси, които следим и които едвам в този момент стартират в региони като ледника Твейтс, са се случвали и преди в сходни региони на Антарктида и в действителност темпото на загуба на лед е било равно на най-лошите ни опасения за бягство от леда ", показва той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР