Според мен, на първо място, ключов ще бъде изборът на

...
Според мен, на първо място, ключов ще бъде изборът на
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: Ключов ще бъде изборът на председател на парламента

„ Според мен, преди всичко, основен ще бъде изборът на ръководител на Народното събрание, откакто народните представители положат клетва. Предполагам, по-късно ще има гласове да бъде съкратена ваканцията и тя да съвпадне с по-кратките празнични дни, които предстоят. И към този момент, на трето място, всяка една от парламентарните групи допускам, че ще внесе свои планове. “

Това сподели за Euronews Bulgaria доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право, два часа преди откриването на първото съвещание на 49-ото Народно заседание.

 
Предполагам, че ПП-ДБ ще внесе предложение за военна и военно-техническа помощ на Украйна, защото това беше един от моментите, по които подлагаха на критика президента.
„ Ако би трябвало да съпоставим, до 44-ото Народно събрание (тоест, от 1990 докъм 2021 година) правилото беше, на ръководителят на Народно събрание се номинира и надлежно избира с мандат от най-голямата парламентарна група. Разбира се, групите бяха по-големи спрямо последните две години. Но откакто ГЕРБ бяха първа политическа мощ, „ ИТН “ предложиха Ива Митева от своята парламентарна група, тази традиция стартира да не се съблюдава “, напомни доцент Киселова.

„ Всъщност, в предишния парламент станахме очевидци на едно тридневно съвещание, в което след пет гласувания съумяха да изберат (председател на Народно събрание – бел. ред.) и това провокира много напрежение. И допускам, че заради тази причина ПП-ДБ в този момент няма да издигат, защото не се обрисува ясно болшинство зад тях. Ако имаше болшинство, допускам че тогава биха издигнали “, счита тя.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР