Според историите, които се предават от уста на уста между

...
Според историите, които се предават от уста на уста между
Коментари Харесай

Истинската Уаканда – подемът на Бенин

Според историите, които се предават от уста на уста сред хората от етническата група едо (бини), Бенин в началото се споделя Игодомигодо – кръстен на Игодо, създателят на династията Огизо (което значи „ владетели на небето “). Въпреки че Игодомигодо има към 31 владетели от Огизо, които ръководят страховито кралство, Бенинската империя стартира съществено едвам през 12 век.

След години на политически разкол, Игодомигодо изпраща емисари в прилежащото царство Ифе да помолят Одудува, бащата на Йоруба, да даде един от синовете си да им бъде държател. Одудува изпраща Оранмиян и той става първият Оба, или крал. Но на Оранмян му е мъчно да ръководи и в последна сметка се отхвърля от позицията си с претекста, че поведението на хората прави управлението му невероятно.

Оранмиян назовава Ягодомигодо „ Иле Ибину “, или земя на яд, и оставя Евека, неговия наследник, дружно с група пазители на двореца, които да го инструктира в изкуството и мистериите на Бенин, да ръководи. Именно ръководството на сина стартира ерата Оба. Оба Еведо, който поема престола след гибелта на Евека през 1255 година, трансформира името на кралството от Иле Ибину на Убини, а по-късно контактът с португалците трансформира името още веднъж на Бини, от което получаваме през днешния ден Бенин.

С установяването на Оба, обществената подчиненост на Бенинската империя стартира да се оформя. Освен от краля, политическият хайлайф се състои и от титулуваните вождове – Узама н’Ихинрон – и кралското семейство. Узама са мощни и ролята им в митниците и кралската администрация е забележителна. Има и дворцови началници, които надзирават администрацията на двореца, и градски началници, които правят постоянни административни действия като събиране на налози и набор на бойци. Други чиновници изпълнявали разнообразни отговорности, вариращи от лов до астрология, до момента в който има и занаятчии, които са разграничени на гилдии и ще играят забележителна роля в построяването на страната.

 São João Baptista de Ajudá 1886 (cropped)

Колониалното наличие на Португалия в Бенин стартира през 1680 и завършва чак през 1961

Между края на 13 век и 15 век империята Бенин нараства спорадично с експанзионни войни. Очарованието и страховитостта й се построяват към разнообразни исторически артефакти като впечатляващата гама от творби на изкуството, съвременни търговски мрежи и военните тактики, посредством които кралете-воини уголемяват и пазят империята си. Бенин има огромна войска от добре подготвени и дисциплинирани бойци отпред с краля.

Оба Еуаре I, който цари сред към 1440 и 1473 година, до огромна степен има заслугата за превръщането на кралството в съвременна страна. Той реорганизира политическите структури посредством промени, които свеждат до най-малко неспокойните връзки сред Оба и вождовете, и това му разрешава да монополизира военната мощност като именно този фактор е виновен за неговата агресия.

Занаятчиите създават жанр на изкуство, който е присъщ с глави, фигурки, месингови плакети и други предмети, които украсяват кралския двор. Артистичността се употребява за честване на кралското господство и за легализиране на властта и славата на краля. Тъй като се счита, че Оба въплъщава страната и нейната последователност, изкуството се употребява за изобразяване на неговата божественост и вероятно за покоряване на хората му, които рядко го виждат или имат достъп до него (тъкмо тъй като се счита, че е божествено същество).

Периодът на Оба Еуаре е обвързван също с архитектурни нововъведения, градско обмисляне, огромни фестивали и въвеждането на кралски бижута. Той надгражда напъните на предците си и приключва доста строителни планове – мрежа от укрепления около града против външни агресори. Тези изкопи са впечатляваща част от националната защита като обгръщат към 16 000 километра и заграждат 6500 квадратни километра земя. Строени са в продължение на 6 века и са строително чудо в епоха преди механичното инженерство.

Португалските откриватели откриват контакт с Бенин през 15 век и бързо стартират търговия. Отношенията сред Португалия и Бенин са толкоз сърдечни, че се твърди, че Оба Есиги изпраща посланици в страната, което довежда до европейско въздействие върху изкуството и културата на Бенин.

Счита се също, че Есиги приказва португалски език и това ускорява взаимоотношението му с търговците. Междувременно първичните мисионерски старания на Португалия дават плодове, защото в Бенин се появяват някои църкви. Търговията се поддържа със артикули като слонова кост, черен пипер… и плебеи.

Но към 17 век кралството стартира да пропада вследствие на липса на водачество, вътрешни проблеми и недисциплинираността измежду членовете на ръководещата класа. Когато търговията с плебеи е отстранена и цената на слоновата кост падна, Бенин е ударен мощно. В средата на 18 век империята получава лек възход под управлението на Оба Ересониен, но това няма да продължи доста. Така кралството стартира последователно да се свива, така като части от него започват да разчитат на британците както за търговия, по този начин и за отбрана.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР