Според информация от пресцентъра на Службата за сигурност на Украйна

...
Според информация от пресцентъра на Службата за сигурност на Украйна
Коментари Харесай

Руски агент беше заловен от украинското контраразузнаване в Херсонска област

Според информация от пресцентъра на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), чиновници на организацията са задържали сътрудник на съветското военно разузнаване, който се представял за таксиметров водач. Той е упрекнат в шпионаж върху цивилен и военни обекти в южната Херсонска област, осведомят Укринформ и Българска телеграфна агенция.

" На първо място, виновникът е проследявал местата, където имало най-голяма централизация на персонален състав и бойна техника на украинските въоръжени сили, както и местоположението на укрепленията. За да събира разследваща информация, съветският сътрудник се е представял за таксиметров водач и е обикалял града със личния си автомобил, в който е конфигурирал прикрито видеозаписващо устройство ", се споделя в отчета на службата.

Освен това той се опитвал да получава нужната за активността си информация посредством изграждащи доверието диалози с пасажерите. Украинските военни даже употребявали услугите му понякога.

 

Заподозреният изпращал получената информация на съветските сили посредством мобилно приложение, с цел да могат те да приготвят целенасочени удари по града, употребявайки артилерия и безпилотни летателни апарати камикадзе.

Служители на СБУ разкриват авансово проектите на сътрудника и ги осуетяват. Същевременно са били подхванати обширни ограничения за застраховане на сигурността на украинските военни и публични представители на районна военна администрация.

Това е станало допустимо с помощта на разкриването на съветския сътрудник още в началния стадий на неговата разследваща активност. След това всяка негова стъпка е била документирана и той е бил арестуван при осъществяване на задачата си, се споделя в текста.

 

По-специално, по време на следствието СБУ е научило за присъединяване на обвинения в скрит план за убийството на Олександър Прокудин, губернатор на Херсонска област. Установено е, че съветските сили са се пробвали да насочат управляем дрон към автомобила на Прокудин въз основа на координатите и препоръките на вербуваното лице. Благодарение на СБУ безпилотният летателен уред е бил обезвреден, се прецизира в отчета.

 

Според следствието арестуваният е 55-годишен локален гражданин, който е работил за съветските специфични служби посредством собствен прочут - някогашен локален гражданин, избягал в Русия след пълномащабната инвазия, който почнал работа за съветското военно разузнаване. СБУ към този момент е открила самоличността му.

 

Заподозреният е арестуван под стража и е застрашен от пожизнен затвор за осъществяването на държавна измяна при военно състояние. Предприемат се всеобхватни ограничения за наказателно гонене на неговия съизвършител, който се укрива в Русия.

 

Източник Факти

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР