Споразумението между Москва и Анкара за заплащане в рубли на

...
Споразумението между Москва и Анкара за заплащане в рубли на
Коментари Харесай

Анкара ще плаща в рубли 25 на сто от руския газ

Споразумението сред Москва и Анкара за възнаграждение в рубли на 25 % от доставките на съветски газ ще влезе в действие в близко бъдеще, съобщи турският министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез, представен от вестник " Йени шафак ".

" Турция ще прави 25 % от заплащанията за природния газ, който получава от Русия, в рубли. Съответното съглашение ще влезе в действие в близко бъдеще. Фактът, че Турция ще купува газ от Русия в рубли, ще понижи разноските и зависимостта [на турската икономика] от $ ", цитира вестникът думите на министъра.

На 16 септември съветският президент Владимир Путин се срещна с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган в коридорите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие, по време на която той разгласи, че Анкара ще заплаща една четвърт от доставките на съветски газ в рубли, напомня ТАСС. 

Фатих Дьонмез добави, че Турция възнамерява да форсира работата по АЕЦ " Аккую ", с цел да пусне първия й блок през 2023 г. 

" Беше реализирано съглашение за атомната електроцентрала “Аккую ”. Нашето министерство, както и нашият президент, поставиха огромни старания, с цел да реализиран консенсус [между участващите в проекта] и да преодолеят зародилите компликации. След известно време, работата ще продължи с ускорени темпове. Графикът на плана е наложителен за нас, защото през 2023 година би трябвало да пуснем първи блок ", сподели той.

АЕЦ " Аккую " е първата атомна електроцентрала, която се строи в Турция. Проектът се извършва въз основа на междуправителствено съглашение, подписано сред Русия и Турция през 2010 година Руската държавната корпорация " Росатом " е мажоритарен акционер в компанията " Аккую Нуклеар ", която е поела отговорности за планиране, създаване, поддръжка, употреба на централата и нейното извеждане от употреба.

Проектът планува построяването на четири енергоблока с съветски реактори. Мощността на всеки енергоблок  ще бъде 1200 мВт. След като бъде пусната в употреба и доближи цялостен потенциал, Аккую ще генерира към 35 милиарда киловатчаса годишно.

Дьонмез заяви още, че Турция възнамерява до края на годината да приключи построяването на водопровод, който ще свърже находищата на природен газ в Черно море с индустриалните обекти, ситуирани на сушата.

През август президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи проекти за доставка на газ от 10 залежи в Черно море следващата година. Той напомни, че газовите ресурси в Черно море възлизат на към 540 милиарда кубически метра. Най-голямото находището е Сакария със ресурси, които надвишават 400 милиарда кубически метра. Турция има намерение да влага към 10 милиарда $ в развиването на това находище.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР