СподелиУнгарската крайнодясна партия Движение Наша родина“ може евентуално да предяви

...
СподелиУнгарската крайнодясна партия Движение Наша родина“ може евентуално да предяви
Коментари Харесай

Унгарската крайна десница може да предяви претенции към западен украински регион

Сподели
Унгарската крайнодясна партия Движение „ Наша татковина “ може вероятно да предяви искания към западен украински район, в който живеят към 150 000 етнически унгарци, съобщи нощес водачът на партията Ласло Торочкай, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки „ Ройтерс “.

Торочкай сподели това на проведена от неговата партия конференция, в която участваха крайнодесни водачи от, наред с други, немската партия „ Алтернатива за Германия “ и нидерландската партия „ Форум за народна власт “.

Той също по този начин прикани за автономност за етническите унгарци в Западна Украйна.

„ Ако тази война завърши за Украйна със загуба на държавността, тъй като това също е допустимо, тогава като единствената унгарска партия, възприемаща тази позиция, дано да дам сигнал, че предявяваме искания към Закарпатия “, съобщи Торочкай, предизвиквайки овации измежду публиката.

„ Що се отнася до войната в Украйна, нашето обръщение е доста просто: Незабавно преустановяване на огъня, мир и разрешаване на въпроса посредством диалози “, сподели Торочкай в свое изказване, оповестено на уеб страницата на партията му, която има шестима депутати в 199-членния парламент на Унгария.

Агенция Ройтерс отбелязва, че унгарското министерство на външните работи и украинското посолство в Будапеща не са дали отговор още на запитвания за коментар на изказването на Торочкай. В изявление за публичното радио през декември унгарският министър председател Виктор Орбан изрази поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, показва още организацията.

Утре се чака унгарският министър на външните работи Петер Сиярто да се срещне с украинския си сътрудник Дмитрий Кулеба и премиера Денис Шмихал в Западна Украйна, с цел да приготви почвата за възможна среща сред водачите на двете страни.

Будапеща влезе в спор с Киев поради наложени от украинската страна ограничавания, които съгласно Унгария са лишили правото на към 150 000 етнически унгарци да употребяват родния си език.

Припомняме, че след Втората международна войник, по волята на спечелилите на европейския континент се извърши доста съществено преразпределение на територии, заради което милиони хора от разнообразни етнически групи, се озоваха в непознати за тях страни – германци се озоваха в Полша, унгарци в Украйна, румънци в Молдова, българи в Гърция и така нататък В продължение на дълги години това население е подложено на асимилация, само че все пак поражда напрежение и до през днешния ден. А поради войната на Русия в Украйна разнообразни националистически кръгове  в Унгария и Полша виждат опция за реванш.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР