СподелиТочно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и

...
СподелиТочно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и
Коментари Харесай

Традиционното мъжко хоро влезе във водите на река Тунджа в Калофер

Сподели
Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и по-възрастни мъже- над 250 души, нагазиха във водите на река Тунджа. За годишния обред, в града на Ботев са пристигнали хора от съвсем цяла България. По традиция там ритуалът е съпроводен с мъжко хоро в студените води на реката.

Отец Димитрий от църквата „ Св. Архангел Михаил “ отслужи Богоявленския водосвет.

По традиция в ледените води на реката първо влизат локалните, а по-късно и искащите от гостите. Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, само че са задоволително студени, да пречистят и калят смелчаците.

Тук „ избавяне “ на кръста на Йордановден не се прави по този начин, както по другите краища на България, само че и по тази причина Калофер е особено място в този ден – калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. Тази година това беше 6-годишният Мартин. Миналогодишният притежател на кръста Теодор бе на 2 година и 6 месеца и също участваше през днешния ден в ритуала, дружно с още 4-5 деца. По традиция кръстът се дава на един от дребните участници в Мъжкото хоро в Калофер.

Стотици са феновете на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени по традиция, от там шествието с тъпани и национални хора потегли към Черковския мост на река Тунджа. Мъжете пеят песента „ Залюбиела е Василка “

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която стартира от предния ден със мощно алено вино и домашни мезета.

Мъжкото хоро в Калофер е само по рода си и се играе единствено в подбалканския град от повече от 100 години. Тази традиция в Калофер е възобновена през 1990 година, само че локалните хора настояват, че тя е вековна и има старания да бъде вписана в листата на ЮНЕСКО.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР