СподелиПетър Чолаков е доцент по социология в Института по философия

...
СподелиПетър Чолаков е доцент по социология в Института по философия
Коментари Харесай

Петър Чолаков за ДЕБАТИ: „Възраждане“ може да извлекат политически капитал от това, че системните партии за пореден път разбиха къщичката на управлението

Сподели
Петър Чолаков е доцент по социология в Института по философия и социология на Българска академия на науките. Доктор по политология (СУ „ Св. Климент Охридски “, 2009 г.). Специализира в London School of Economics (2003 година, Hansard/Chevening Scholar).

 

– Доц. Чолаков, какъв е Вашият прочит на събитията в политиката у нас от последните две седмици. Чух Ваш сътрудник, политолог, който дефинира обстановката като „ една корупционна мрежа желае да вземе превес над друга корупционна мрежа.

– Не мога да настоявам, че става въпрос за борби и корупционни мрежи, най-малкото, тъй като като приказваме за корупционни мрежи, за това би трябвало да има доказателства. Затова и до подобен вид заключения би трябвало да стигне съдът.

Това, което видяхме в тази ситуация с основния секретар на Министерство на вътрешните работи господин Живко Коцев и във връзка с министъра на вътрешните работи господин Калин Стоянов, е, че репутацията им се клати доста съществено.

Можем да кажем по-скоро, че репутацията и на единия, и на другия бива клатена от разнообразни политически ползи.
Тук има разнообразни политически ползи – един основен секретар, който е, можем да кажем,
по-близко до предходния мандатоносител ПП-ДБ – Живко Коцев, който беше забъркан в надали не някакви незаконни схеми.

Името на Калин Стоянов също беше забъркано в някакви схеми. Той обаче минава по-скоро за човек на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Така че, преди да приказваме за престъпни измерения, бих споделил, че става на първо място за доста огромна битка за политически ползи сред напълно досегашните некоалиционни сътрудници.

– От последните месеци на ръководството на премиера Денков не бяхме ли очевидци точно на такива конфликти и офанзиви? Може би в този момент към този момент не са прикрити.

– Имаше офанзиви, и то вътрешен огън, другарски, който, по какъв начин да е другарски, като идваше от Делян Пеевски, който се подиграваше непосредствено на господин Денков, влезе с доста остри бележки и грозни мнения към Христо Иванов.

Имаше митинги, в случай че това е, което имате поради, за някои от които можем да кажем, че са били предизвикани от близки до ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Тогава господин Пеевски се опитваше да влезе в ролята на посредник и хем от едната страна да налива масло в огъня, а от другата страна да се прави на пожарникар.

Това беше неговата роля. Той има трагично развиване през последната година, доста израсна като воин на сцената, окъпан в светлина.

Така че, да, имаше си офанзиви, само че все пак сглобката си оцеляваше и аз чаках, изключително януари месец, че може да изкарат и цялостен мандат. И внезапно към ротацията се видя това крушение.

– Тези кавги, съзнателно или не, захлупват тематики, които са изключително значими. Като да вземем за пример контракта с турската компания „ Боташ “, на която се оказа, че плащаме големи суми без да получаваме газ по тръбите. Кои са значимите неща, които съгласно Вас остават заглушени около свадите?

– Една такава тематика е тази, за която Вие говорите. Тази тематика беше поставяна неведнъж от коментатори и публицисти.

Въпросът е, че когато има такива престрелки по върха на страната, в които са намесени вътрешен министър, основен секретар, има драма и при президента – той пък се намеси с бутонките по отношение на господин Коцев, имаше остри мнения и забележки по отношение на него, това фактически притегля по натурален път в по-голяма степен вниманието на обществото.

Може и умишлено да се прави, с цел да се отклони вниманието и от други тематики, само че си мисля, че

самата борба е напълно достоверна.

Отклоняването на вниманието е нещо като спомагателен резултат, а не че се вършат свадите, с цел да се отвлича вниманието.

– Проучванията прочут спад в поддръжката на ПП-ДБ и увеличение на разликата им с ГЕРБ. Тези кавги по какъв начин ще повлияят на останалите участници в предизборната конкуренция, ще има ли такива, като „ Възраждане “ и Има Такъв Народ, които да се възползват от паниката и по някакъв метод да вдигнат резултата си?

– Според спадът при ПП-ДБ е най-малък. Вярно е, че други социологически организации, месец по-рано, посочваха, че има спад при тях спрямо предходната година.

Моята догадка е, че ще има спад при ПП-ДБ в поддръжката, която те ще получат като политически сили. Що се отнася до ГЕРБ-СДС, там се чака да има известно повишаване.

Това, което демонстрират „ Маркет линкс “ и „ Галъп “, е повишаване при „ Възраждане “, тъй че е допустимо те да извлекат политически капитал от това, че систематичните партии за следващ път разрушиха къщичката на ръководството, изпокараха се между тях.

Пък то не беше и огромна изненада. За доста хора беше ясно, че мъчно ще се сработят между тях.

Що се отнася до „ ИТН “, те са към и под чертата. Дали биха могли да извлекат изгода от обстановката – не виждам с някаква изразителност, тъй като би трябвало с нещо да ги припознаят гласоподавателите. Трябва да излязат с някакви послания, с цел да увличат хората, само че това нещо не се случва. С фейсбук профила на начумерения Слави Трифонов, мъчно ще стане съгласно мен.

– В подобен случай картината на идващия парламент каква ще бъде, откакто е ясно, че измежду партиите, проповядващи евроатлантическа принадлежност, няма предпочитание за диалози по значими тематики, каквито са да вземем за пример промяната в службите и правосъдната власт? В последна сметка тъкмо тези тематики бяха повода да не се случи ротацията.

– Ако няма нова политическа мощ на терена, партиите в Народното събрание ще останат същите, като по-голяма ще бъде тежестта на ГЕРБ-СДС. Може да имат 3-4 депутати повече, само че няма да е трагично огромна разликата, съгласно това, което виждаме от данните.

При ПП-ДБ би трябвало да забележим какво ще стане. Ако се доверим на проучването от „ Маркет линкс “, не би трябвало да има някаква смяна. Но пък, в случай че се доверим на другите организации, смяна може да има.

Това зависи, несъмнено и от това, каква акция ще има. Ситуацията е доста динамична, непрекъснато изкачат кавги, които ще се опитат и едните и другите, да посмалят поддръжката за своите съперници, до неотдавна некоалиционни сътрудници.

Що се отнася до последващо постоянно държавно управление, излъчено от 50 парламент, първото, върху което би трябвало да помислим, е дали не може да се появи една нова, преродена сглобка, в която обаче ГЕРБ-СДС ще имат още по-голяма тежест.

Движение за права и свободи ще имат по-голяма тежест, в подобен смисъл, че съумяха, нагледно казано – да бушонират ПП-ДБ.

Тук обаче има един прикрит миг, който не би трябвало да се подценява.

Движение за права и свободи в този момент са с двама съпредседатели. Ако се окаже, че този модел не работи при тях, може да стане огромна вътрешнопартийна драма, а оттова да се дестабилизра и страната.

Това въобще не би трябвало да се подценява. Защото при самите турци го има това, че те не харесват Пеевски. Чакъров е харесван измежду други, отвън България, измежду българската емиграция там.

Той е по-евроатлантически насочен, несъмнено, в съпоставяне със глобения по световния закон „ Магнитски “ Пеевски, само че пък не ми наподобява да има огромна тежест вътре в партията.

И в случай че в Движение за права и свободи се зароди някаква драма, ще е забавно какви последствия ще има това за страната и за самата „ сглобка “ първоначално.

Но не съм оптимист, че може повторно да се получи сглобка 2. Като нищо може да се окаже, че ще издържи единствено няколко месеца и да вървим отново на следващите предварителни избори тази година.

– Как това ще се отрази на тематики като Шенген и Еврозоната? Те сложени ли са под въпрос?

– Пълноправното влизане в Шенген е въпрос на политически ползи в самия Европейски Съюз. Мисля, че въпреки всичко ще се случи, само че би трябвало да забележим какво ще бъде постоянното ръководство. Ако е проевропейско, не виждам за какво да се запънат.

Що се отнася до Еврозоната, аз не съм експерт, само че слушам от икономисти, че датата отплава. Няма да е от 1 януари 2025 година, а ще бъде по-нататък, може би в средата на годината. Ако се окаже, че има политическа неустойчивост, т.е., в случай че сглобката не се получи, тогава към този момент последствията за тези значими цели за България ще бъдат отрицателни и ще бъдат много по-сериозни.

– Има ли напредък на проруски популистки партии, които ще съумеят да се настанят с по-голяма тежест в Европейския парламент?

– Има оповестено проучване, че тъкмо подобен вид политически партии ще имат фактически по-голяма тежест в идващия Европейски парламент. Включително в Германия „ Алтернатива за Германия “ се чака да има съществено място в идващия Екологичен потенциал, там ще има група на такива партии, а те са несъмнено с доста мощни пропутински благосклонности.

Конкретно за България по принцип подобен вид избори са мощна писта за обединения като „ Възраждане “ и там е допустимо, гледайки чисто електорално, че в този момент набират скорост преди изборите, да получат едни положителни резултати – и на европейските, и на парламентарните избори.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР