СподелиПървата задушница през тази година година ще отбележим на 9

...
СподелиПървата задушница през тази година година ще отбележим на 9
Коментари Харесай

Голяма задушница е. Какво задължително се прави с ябълки

Сподели
Първата задушница през тази година година ще отбележим на 9 март, събота. Тогава се пада Голяма (Месопустна) задушница. Тази Задушница се отбелязва в съботата преди Месни заговезни (Неделя Месопустна) преди Великия пост.

Месопустна задушница е първата от трите огромни задушници през годината. На задушница хората посещават гробовете на умрелите си близки. Прието е за помена да се подготвя „ коливо “ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и самун и вино. Поменът се прави на гроба, в черква или вкъщи.

Съществува поверието, че дами, които са имали аборти или мъртви деца на задушница би трябвало да донесат в църквата ябълки в памет на умрелите деца. Трябва да има толкоз ябълки, колкото има мъртви или абортирани деца.

На гробовете на покойниците не се оставя храна. Подавката се раздава сред живите, които като вкусват от нея, да си спомнят за мъртвите.
Какво се раздава на Месопустна задушница?
Варено жито със захар е първата храна, която би трябвало да приготвите за задушница, с цел да раздадете „ за Бог да елементарни “. Житото символизира Възкресението, тъй че подаването му на Задушница не е инцидентно. Живото е и знак на връзката ни със земята и предците ни, на корените ни, които не би трябвало да забравяме.

Хлябът или солените питки са друго, което следва да участва в пликовете, които подавате „ за Бог да елементарни “. Питата е неразривно обвързвана с традициите и обичаите ни, с най-щастливите и най-тъжните моменти от живота ни, тъй че наличието ѝ на задушница не следва да ни изненадва. В някои региони поставя и пита със свещи на трапезата, към която се събира фамилията след посещаване на гробните места, с цел да почетат мъртвите. Хлябът в Християнската вяра символизира тялото на.

Виното, символизиращо кръвта Христова, измила и изкупила греховете на индивидите, също е измежду отговорите на въпроса какво се раздава. С него се и преливат гробовете – на кръст и с молитва към Бога.

Дребни сладки – те са методът живите да благодарят на другите живи, че се молят за душите на околните им, че не са ги не запомнили и ги споминат.

Може да приготвите и храната, която околните ви покойници са обичали приживе. Няма храна, която да е неразрешена на тази задушница за подаване. Тъй като месото не се е заговяло – Местни заговезни са на идващия ден, може да подадете и месо и локални артикули, в случай че сте си ги нарекли.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР