СподелиМагистрати от цяла Европа поискаха проверка на България заради тревожните

...
СподелиМагистрати от цяла Европа поискаха проверка на България заради тревожните
Коментари Харесай

Магистрати от цяла Европа искат проверка на България заради събитията със съдия Цариградска

Сподели
Магистрати от цяла Европа желаеха инспекция на България поради тревожните събития със арбитър Владислава Цариградска. Това излиза наяве от публикувано от Съюза на съдиите писмо на европейски организации. Писмото е подписано от четири европейски организации на магистратите – MEDEL (Европейски магистрати за народна власт и свободи), Европейската съдийска асоциация, фондация „ Съдии за съдии “ и Асоциацията на европейските административни съдии.

Освен с Цариградска, организациите дават образец и с близкото минало, в което „ арбитър Лозан Панов, по това време ръководител на Върховния касационен съд, е бил обект на систематичен тормоз и животът и физическата му цялост са били директно застрашени “.

Европейските магистрати желаят от комисарят по правораздаването на Европейски Съюз Дидие Рейндерс и комисарят по правата на индивида на Съвета на Европа Дуня Миятович да проучат обстановката с независимостта на правосъдната власт в България.

Те декларират, че желаят да насочат вниманието на Рейндерс и Миятович към „ извънредно тревожните събития, свързани със арбитър Владислава Цариградска “. И излагат в резюме по какъв начин тя станала жертва на клеветническа акция и дружно със съдията Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд бяха изслушани през 2020 година от Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет.

Само преди дни, арбитър Владислава Цариградска разгласи, че на имейла на Окръжния съд в Плевен, където работи, всеки ден се получават имейли, с които е сплашвана да мълчи. Тя направи това по време на чуването си в нарочната комисия в Народното събрание, която би трябвало да изследва мрежата на убития на 31 януари Мартин Божанов – Нотариуса. Цариградска е заплашвана от Нотариуса, а след гибелта му получи и правосъдна защита, за която е упорствала пред прокуратурата още преди месеци.

„ Имате деца. Преди два дни получих най-смущаващия имейл: Кажете ѝ на арбитър Цариградска, в случай че не млъкне, децата и брачна половинка ѝ ще са с бетонирани крайници на дъното на язовира “,обърна се към депутатите Цариградска.
Ето текста на цялото писмо:
До Нейно превъзходителство госпожа Дуня Миятович, Комисар по правата на индивида на Съвета на Европа

До Негово превъзходителство господин Дидие Рейндерс, Европейски комисар по правораздаването

„ Ваши превъзходителства,

Като представители на главните европейски организации на съдии и прокурори, се обръщаме към Вас, с цел да изразим мощната си угриженост по отношение на ситуацията на правосъдната система в България, където – и то неотдавна – бяха обявени случаи на съдии, изложени на напън и сплашващо държание по отношение на осъществяването на професионалните им отговорности.

Бихме желали да насочим вниманието ви по-специално към извънредно тревожните събития, свързани със арбитър Владислава Цариградска. След медийна клеветническа акция през 2019 година и закани, които през януари 2020 година са довели до назначение на ограничения за защита за нея и фамилията ѝ за период от няколко месеца, през февруари 2020 година арбитър Цариградска, по това време работеща в Районен съд Луковит и арбитър Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд са уведомили навън съвещание на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет за офанзивите и натиска, които са получили от съответни лица при разглеждане на правосъдни производства. Едно от тези лица беше убито през януари 2024 година

За заканите и натиска, за които арбитър Цариградска неведнъж е съобщавала от 2019 година насам, наказателното произвеждане е формирано едвам през май 2023 година и към момента не са повдигнати обвинявания против никого. След последните ѝ обществени изказвания по отношение на получените закани, арбитър Цариградска още веднъж е обект на медийни офанзиви и заплашителни известия, дотам, че от февруари тази година още веднъж са назначени ограничения за защита.

Тези събития се случват в изключително обезпокоителен подтекст: В предишното арбитър Лозан Панов, по това време ръководител на Върховния касационен съд, е бил обект на систематичен тормоз и животът и физическата му цялост са били директно застрашени; медии и публични източници са споменавали за опити на незаконни организации да оказват напън върху съдии, в това число от средите на самата правосъдна власт; неналичието на ефикасна отчетност на основния прокурор и на механизъм за правосъден надзор върху решенията на прокурорите да не стартират следствия, както и несъразмерната интервенция на прокурорите, и по-специално на основния прокурор, с ръководството на съдиите, са отдавнашни  проблеми, повдигани от Европейския съд по правата на индивида, Съвета на Европа и Европейската комисия.

Основните правила на самостоятелност на правосъдните системи изискват съдиите да вземат решение обсъжданите от тях въпроси независимо, без каквито и да било ограничавания, непозволени въздействия, напън, закани или интервенция, директна или косвена. Във всеки случай, в който тези условия не са обезпечени, наложително и съответно обвързване на държавните институции е да реагират неотложно и да защитят съдиите, както във връзка с тяхната физическа цялост, по този начин и във връзка с публичния им облик: отбраната на съдиите значи отбрана на върховенството на правото и на предпоставките за обективни и безпристрастни решения. Бездействието на държавните органи във връзка с заканите и офанзивите против обособени съдии основава спомагателен риск от подкопаване на независимостта на правосъдната власт като цяло, предизвиквайки вцепеняващ резултат и създавайки климат на съмнение, който възпира съдиите да упражняват свободно своите права и да извършват професионалните си отговорности.

Като се има поради това, с почитание призоваваме Ваши превъзходителства:
да обърнете цялостно и деликатно внимание на съответното състояние на арбитър Владислава Цариградска, която е изправена пред сериозен напън и закани за това, че работи без значение, че намерено разобличава похищенията против независимостта на правосъдната власт и самоуверено се бори за върховенството на закона;да вземете поради всички горепосочени обстоятелства и незабавно да поискате от българските управляващи спомагателна информация и уточнения по обсъжданите въпроси;да проучите обстановката в България и да предприеме нужните стъпки, с цел да бъде обезпечено съществуването на самостоятелна правосъдна власт, свободна от всякакво непозволено въздействие и от всевъзможен „ вцепеняващ резултат “ върху професионалната им самостоятелност или свободата на изложение, както и ефикасното и вярно използване на промените, ориентирани към всички дефекти, свързани с върховенството на правото в страната.
Силвайн Мерене, Президент на Асоциацията на европейските административни съдии

Микаел Сьоберг, Президент на Европейската асоциация на съдиите

Тамара Тротман, Президент на „ Съдии за съдии “

Мариаросариа Джулиелми, Президент на MEDEL (Европейски магистрати за народна власт и свободи)

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР