СподелиКитайската народна армия (КНА) е в готовност да използва мощта

...
СподелиКитайската народна армия (КНА) е в готовност да използва мощта
Коментари Харесай

Китай открива нов фронт с изкуствен интелект за водене на информационната война

Сподели
Китайската национална войска (КНА) е в подготвеност да употребява мощта на изкуствения разсъдък, с цел да развие капацитет за водене на така наречен когнитивна война.

Това се показва в на откриватели от мозъчния концерн RAND, показан пред китайско-американската комисия по стопанска система и сигурност на американския конгрес.

Според документа има доста аргументи да се счита, че КНА е способна да инкорпорира генеративен изкуствен интелект в своите кибер качества за осъществяване на интервенции за въздействие, в това число и такива за подкопаване на демократичните процеси в Съединени американски щати и на всички места по света.

Изследователският екип, воден от Натан Бючамп-Мустафага, назовава това „ пробив “ в арсенала от качества на китайските въоръжени сили, който се дължи най-много на трагичния скок в развиването на изкуствения разсъдък (ИИ), както и ниската цена, на която ИИ-базираните модели могат да бъдат добити.

Ключово за този пробив е и намаляването на човешката интервенция в провеждането на интервенции за въздействие и оттова – заплахата от разкриването им.



Авторите на отчета са на мнение, че Китайската национална войска е в подготвеност да организира интервенции за въздействие, основани на ИИ при възможен предстоящ конфликт САЩ-Китай във връзка с Тайван, както и за въздържане на присъединяване на Съединени американски щати в сходни интервенции.

Въпреки че воденето на конгитивна война (война за смяна в мисленето и нагласите) не е припозната публично в китайските стратегически документи, настройката за развиване на сходни качества е заявявана от откриватели, гравитиращи към Китайската национална войска, се показва в отчета.

Концепцията на когнитивната война е обвързвана със спечелването на психическо над врага с най-малко кинетични опустошения, което е друго от китайските концепции от 20 век, където се цели цялостното физическо разрушение на бойните качества и запаси на врага.

В заключенията си в отчета създателите му се базират на публикации от 2023 година в китайски профилирани издания. В една от тях, оповестена в две профилирани издания (Military Digest и PLA Daily) през юни 2023 година се приказва се за потреблението на ботове с персонализирано наличие за въздействие върху публичното мнение.

В цитираната публикация се приказва за това, че ИИ може да генерира персонализирано наличие, което може да бъде оповестено самодейно в обществените мрежи, като това става от името на „ кухи профили “, които даже може да поддържат връзка автоматизирано, като дават отговор на други консуматори в мнения.

Тези ботове могат да заменят действителни персони и дейно да популяризират възгледи и отзиви, които дават отговор на формалната политика на Китайската комунистическа партия.

В отчета се цитира и друга публикация от китайски откриватели, в която се приказва за персонализирани интервенции за въздействие против дребни групи от хора.

От публикацията излиза наяве също, че няма нужда от особено създаване на китайски ИИ модел, а за задачата могат да се употребяват опциите на ChatGPT за култивиране на информация. Този инструмент може напълно умерено да да извърши задания като персонализиране на съответните послания в „ когнитивните офанзиви “, като се употребява разбор на държанието и самостоятелните желания на потребителите в мрежата.

По този метод може да се организират интервенции върху дребен кръг от хора с общи възгледи и визии, чието мнение да бъде повлияно от сходни офанзиви.

В друга публикация пък се приказва за извършена сходна интервенция, която е съумяла да профилира 20 американски политици – конгресмени и сенатори, съгласно изявленията им в обществената мрежа X (Twitter) и по този начин да профилира тяхната политика – дали е прокитайски насочена, или не.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР