СподелиИзвестният турски сеизмолог проф. д-р Ахмет Ерджан вчера направи драматично

...
СподелиИзвестният турски сеизмолог проф. д-р Ахмет Ерджан вчера направи драматично
Коментари Харесай

Цунами удря Истанбул при земетресение от 7,5 в Мраморно море

Сподели
Известният турски сеизмолог проф. доктор Ахмет Ерджан през вчерашния ден направи трагично изказване, обвързвано с Истанбул и по отношение на евентуално цунами, което може да бъде основано от огромно земетресение в районите към Мраморно, Средиземно, Егейско и даже в Черно море. 

В Мраморно море, където се чака огромното земетресение в Истанбул, с магнитуд 7,5 ще сътвори мощни талази които ще доближат до брега за доста малко време. Според Ерджан заплахата е по-голяма в тесните заливи около 16 милионния град.

Инженерът-геофизик проф. доктор Ахмет Ерджан даде информация за размерите на цунамито, което може да възникне след земетресението предстоящо на турското крайбрежие. Професорът показа поредност от изявления в своя акаунт в обществената мрежа Х. Там той също по този начин изясни какъв брой време ще отнеме на
цунамито да доближи крайбрежията
на Мраморно, Черно, Егейско и Средиземно море след земетресението.

 истанбул

Ерджан съобщи, че земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер в региона на Мраморно море, който включва и
мегаполиса Истанбул, където се чака
огромно земетресение, може да сътвори талази от 1 до 2,5 метра, а височината на ескалацията на вълната може да доближи до 5 метра.

Според Ерджан, вълните цунами могат да преминат от 50 до 300 метра във вътрешността в сушата. Те могат да доближат брега в границите на 4 до 20 минути след земетресението.

Професорът добави и прогноза за Егейския и Средиземноморския район: Земетресение провокирано от разломи там, може да провокира талази от 1 до 3,5 метра, а височината на ескалацията на
вълните може да доближи тук-там 5,5 метра.
Времето за талази, които имат капацитета да се реалокират от 100 до 2500 метра във вътрешността, с цел да доближат брега, е от 5 до 30 минути.

 истанбул

Черно море ще бъде най-слабо наранено заради отдалечеността си от сеизвичната интензивност. Докато разломите в Мраморно море ще имат най-осезателно деяние с отвесен съставен елемент в диапазона 1-5 m на вълната. Очакванията са цунамито да доближи крайбрежията за 4 до 20 минути след земетресението.

В Истанбул се готвят за това злополучие като в крайбрежните региони са означили местата за евакуация със специфични табели при тревога за цунами.

Отделът за ръководство на риска от трусове и възстановяване на
градската среда на Община Истанбул стартира
да извършва проекта за деяние против цунами. Предупредителните табели са сложени по крайбрежията на в 17 области. Общо над 100 табели са сложени в доста региони.



Целта на ограниченията е да се сведат до най-малко загубите, породени от допустимо цунами.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР