СподелиБроени дни след началото на конфликта в Близкия Изток Катар

...
СподелиБроени дни след началото на конфликта в Близкия Изток Катар
Коментари Харесай

Преговорите с Израел и Хамас са в задънена улица. Тежка ли е за Катар ролята на медиатор

Сподели
Броени дни след началото на спора в Близкия Изток Катар пое ролята на медиатор. Но договарянията с Израел и Хамас са в задънена улица. Ще промени ли Катар отношението си към радикалните ислямисти?

Катар изпитва подозрения по отношение на ролята си във войната в Близкия изток, написа немската социална телевизия АРД. Броени дяколко дни откакто Хамас атакува Израел на 7 октомври 2023 година, дребното емирство зае позицията на посредник сред двете страни. Част от заложниците, взети от Хамас, бяха освободени благодарение на дипломатическите старания на Катар. Отварянето на граничния пункт сред линията Газа и Египет за чужденци и ранени също беше проведено със съдействието на Катар, както и на други страни.
Катар имаше огромни очаквания
В началото главният договарящ от Катар Мохамед ал-Хулаифи твърдеше, че задачата на емирството е цивилните заложници да бъдат освободени, както и че работи с всички сили за реализирането ѝ.

Днес обаче, повече от шест месеца по-късно, договарянията са в задънена улица. В страните от района се настанява известно отчаяние. Премиерът и външен министър на Катар Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани преди няколко дни сподели, че за жалост посредничеството на Катар се употребява за политически цели. Заради това емирството желае да премисли ролята си в спора.
Емирството към този момент се измори от рецензиите
В Катар са изнервени. Вместо да жъне медийни триумфи, в този момент емирството е подложено на рецензии от всички направления. Израел обществено се оплаква от близостта на емирството с Хамас, рецензии идват и от Съединени американски щати. Изглежда, че управляващите в Доха към този момент са се изморили от тази обстановка, написа АРД.

Говорителят на външното министерство на Катар съобщи, че емирството е „ извънредно разочаровано от тези изказвания “. Затова и Катар търси смяна в ролята си на посредник, а Хамас наподобява се трансформира в тежест.

А Катар в действителност е извънредно подобаващ за медиатор в този случай. Емирството има връзки с Израел, само че поддържа връзки и с коренно ислямистката организация Хамас. От 2012 година Хамас даже има собствен политически офис в Доха. Но това скоро може да се промени, написа АРД. Според политолога Мохамес Елмасри наличието на водачите на Хамас в Катар е тежест за емирството и основава напрежение, което може да има отрицателни последствия за ползите на Катар.
Трябва ли Хамас да се измести?
Хамас към този момент се оглежда за нова локация за своите политическите си офиси, настояват медии. Говори се за Оман, Египет или Турция, отбелязва АРД. Анкара сега наподобява се пробва да се нарежда като новия значим посредник сред Израел и Хамас. Затова и не е учудващо, че Ал-Тани изрази недоволството си от актуалната обстановка таман в наличието на своя турски сътрудник Хакан Фидан.

Турция и Катар от дълго време се считат за съдружници в района. Въпросът в този момент е дали Турция е на страната на Катар? Според френската журналистка Лила Ясинто от „ Франс24 “ фактът, че Ал-Тани разяснява тематиката в наличието на турския външен министър е „ сигнал за района, че Катар предава медиаторската щафета на Турция “, написа АРД. Тя напомня още, че водачът на Хамас Исмаил Хания се е срещнал с турския президент Реджеп Ердоган. Според журналистката възможностите за продължително помирение са извънредно дребни. „ Израел няма да послуша Турция, ролята на Съединени американски щати е отслабена, а палестинците страдат “, споделя журналистката Лила Ясинто.
Финансовата поддръжка за Хамас също е от голяма важност
Катар в това време даде явен сигнал: до момента в който емирството поставя старания да е посредник в спора, водачите на Хамас може да останат в Доха. Но радикалистите едва ли ще се изместят от Катар, предвиждат някои наблюдетали. Причината: емирството от години поддържа финансово политическото крило на организацията. Мустафа Камал ас-Сайед от университета в Кайро счита, че Турция или Оман надали ще могат да поддържат Хамас финансово в дълготраен проект. Затова и ислямистите вероятно ще останат в Катар.

Въпреки всичко актуалната роля на посредник може да се окаже прекомерно тежка за дребното емирство, написа АРД. Не е ясно докога Катар ще може да извършва тези отговорности предвид на неналичието на всевъзможни дипломатически триумфи. Лидерите на страните от района желаят да избегнат едно нещо непременно – ролята им в спора в Близкия изток да им носи повече негативи, в сравнение с позитиви. Целта е Катар да се показа в очите на света като притежател на мир.

*Текстът е оповестен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР