Спазването на хранителен режим е в основата на захарния диабет.

...
Спазването на хранителен режим е в основата на захарния диабет.
Коментари Харесай

Кои плодове са забранени при диабет

Спазването на хранителен режим е в основата на захарния диабет. Има храни, които диабетиците е нужно да заобикалят.

Плодовете би трябвало да са небогати на плодова захар, с цел да не провокират внезапно повишаване на глюкозата в кръвта, показва ендокринологът Валерия Тюлганова.

„ Плодовете не би трябвало да са сладки. Ябълките, грейпфрутите съдържат прекалено много въглехидрати, динята, гроздето и райската ябълка са доста сладки и не се предлагат за диабетици ", споделя тя.

Трябва да се лимитира яденето на банани, ананас, манго, фурми. Консумацията им води до внезапно повишаване на кръвната захар.

По думите на Тюлганова зеленчуците съдържат фибри, само че особено внимание би трябвало да се обърне единствено на картофите. От тях би трябвало да се яде не повече от четири пъти седмично.

Ендокринологът поучава диабетиците изцяло да изключат от менюто си пържените картофи и картофеното пюре, защото в тази форма продуктът бързо се всмуква и покачва равнищата на глюкозата.

В допълнение ендокринологът Оксана Лоле отбелязва, че за попречване на захарен диабет би трябвало да се правят периодически медицински прегледи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР