SpaceX е подала заявление за преместване на бизнес регистрацията си

...
SpaceX е подала заявление за преместване на бизнес регистрацията си
Коментари Харесай

Мъск изтегля и SpaceX от Делауеър

SpaceX е подала заявление за пренасяне на бизнес регистрацията си от Делауеър в щата Тексас.

Собственикът на компанията Илон Мъск разгласява известието за това в своята обществена платформа X (позната като Twitter).

Представители на SpaceX и на администрацията в Тексас не дадоха отговор незабавно на молбата за коментар от BusinessInsider.

Заявлението е подадено по-малко от месец откакто арбитър в Делауеър анулира изплащането на пакет заплати от 55 милиарда $ на Мъск като основен изпълнителен шеф на Tesla – решение, което заплаши позицията му на най-богатия човек в света.

SpaceX has moved its state of incorporation from Delaware to Texas!

If your company is still incorporated in Delaware, I recommend moving to another state as soon as possible. pic.twitter.com/B7FLByL2dY
— Elon Musk (@elonmusk) February 15, 2024

То обаче пристигна в отговор на правосъдно дело от 2018 година, заведено от акционер на Tesla, който твърди, че заплащането е прекалено.

Съдията стигна до заключението, че Tesla не е предоставила задоволително добра аргументация за проекта за заплащане и че бордът не е бил самостоятелен.

На този стадий Tesla към момента може да апелира решението.

Илон Мъск реагира яростно против щата, другояче е прочут с данъчните си закони, удобни за фирмите, които се записват там.

Милиардерът написа в Twitter: " Никога не регистрирайте компанията си в щата Делауеър ".

Последва и неофициална анкета в X по отношение на това къде би трябвало да реалокира Tesla.

" Гласуването на обществеността е недвусмислено в интерес на Тексас ", написа Мъск на 1 февруари. " Tesla ще предприеме незабавни дейности за осъществяване на гласоподаване от страна на акционерите. "

Мъск към този момент е преместил регистрацията на компанията си за мозъчни чипове Neuralink от Делауеър в Невада.

Преместването на регистрацията на Tesla от Диамантения щат обаче може да е по-сложно, защото тя е обществена компания, за разлика от Neuralink и SpaceX, прецизира Bloomberg.

" Честно казано, пренасяне, тъй като Мъск е неудовлетворен от решението на съответен арбитър в избран миг, е доста безразсъдно ", разяснява пред The Wall Street Journal Чарлз Елсън, шеф и създател на Центъра за корпоративно ръководство " Уайнбърг " в Университета на Делауеър. " Капиталът, който ще би трябвало да похарчите, с цел да създадете същински съд с корпоративна експертиза, ще е доста по-голям от приходите, които той ще генерира ", добави специалистът.

SpaceX към този момент има необятна активност в Тексас. Само на няколко километра от площадката за изстрелване на компанията в Браунсвил, ще бъде посторена централа на стойност 100 млн. $, съгласно подадената във вторник документи.

Още през 2021 година Мъск разгласи проект да реалокира централата на Tesla от Силициевата котловина в Остин, напомня още BusinessInsider.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР