Социални помощи за повече хора и в по-висок размер. Такава

...
Социални помощи за повече хора и в по-висок размер. Такава
Коментари Харесай

Предложение: Социални помощи за повече хора и в по-висок размер

Социални помощи за повече хора и в по-висок размер. Такава смяна предлага общественото министерство.

Става въпрос за помощите, които се изплащат по Закона за общественото подкрепяне. В момента ги взимат към 63 хиляди души.

Право на тях имат хората с приход до избран предел. А този предел се пресмята като % от Гарантирания най-малък приход (ГМД).

За самотноживеещите хора над 75 година прагът е 165% от Гарантирания най-малък приход или 123,75 лева

За следващата година се предлага процентът да се усили на 182, надлежно прагът да стане 136,25 лева Това значи, че повече хора ще имат право на помощта, която действително ще е и в по-висок размер.

По-високият рентабилен предел автоматизирано ще усили и размерът на помощите, тъй като той е разликата сред прага и прихода на човек. И в случай че приходът му не се промени, то при по-голям предел, разликата ще е по-голяма, надлежно подпомаганият ще получи повече.

Реформата в общественото подкрепяне е и изискване за започване на осъществяването на Плана за възобновяване, излиза наяве от претекстовете за промени.

„ Това е още веднъж стъпка за дребни промени, едвам се отговори даже на напън от интернационалните институции да си променим системата, само че това не е задоволително, време е да се подходи към по-широка смяна “, разяснява Петър Ганев от Институт за пазарна стопанска система (ИПИ).

По-сериозната смяна съгласно ИПИ минава през най-малко двойно нарастване на ГМД, от който се пресмята прагът за достъп до помощите. Подобен ход би нараснал в пъти хората, които ще имат право на тях.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР