Социалната мрежа ТикТок (TikTok) е основният източник на информация за

...
Социалната мрежа ТикТок (TikTok) е основният източник на информация за
Коментари Харесай

Евровотът в Румъния: Дракула поведе предизборната кампания

Социалната мрежа " ТикТок " (TikTok) е главният източник на информация за младите хора в Румъния за идния евровот, излиза наяве от разбор на публицисти от европейския план ENTR, оповестен от 4GMedia. Според същия източник най-добре показани в китайската платформа са политиците от крайната десница , известни със своята евроскептична изразителност, а неоспорим отличник по почитатели (413 000) е водачът на националистическа партия " Алианс за единение на румънците " (AUR) Джоржде Симион.

Крайнодясната групировка води и в желанията за гласоподаване за изборите за Европейски парламент , демонстрира изследване на Центъра за политически и социологически проучвания, извършено в интервала 7-15 май и представено от румънските медии. 34 % от интервюираните биха подкрепили " Алианс за единение на румънците ", 27 на 100 биха дали своят вот за Предизборния Алианс на ръководещите сега Социалдемократическа (СДП) и Национално-либерална (НЛП) партия, 25 % - за Алианс на обединената десница, 7 на 100 за Демократичен съюз на унгарците в Румъния, 4 % за Репер и 3 на 100 за SOS Румъния.

Безспорна преднина за националистическа партия " Алианс за единение на румънците " (AUR) дава и Europe Elects. Според прогнозата на платформата, представена от Euractiv, тя ще получи най-вече депутатски места в новия състав на Европейския парламент - 12, следвана от СДП с 9 и НЛП с осем.

Предизборната акция

Отвъд социологическите изследвания и прогнозите, евровотът е доста по-малко обсъждан в общественото и медийното пространство в Румъния от този за локални водачи (на 9 юни румънците ще гласоподават и за двете).

" Виждаме една същинска епопея на плакати, афиши и билбордове. Много лица, само че малко думи. Без визия, без ясна стратегия и послания . Някои рецитират стихотворения, застанали пред монументи на национални герои, други вършат колажи на фона на поп фолк музика, трети употребяват лика на влашки войводи, починали преди стотици години или се снимат с Дракула. Жалък опит за привличане на внимание в тази вяла акция с нищожно политическо меню ", разяснява в изявление за Евронюз Румъния PR експертът Шербан Александреску.

" Още преди формалния старт на акцията по блоковете и билбордовете в Букурещ и страната можехте да видите Влад Шепеш, Михай Витязу, Аврам Янку, Щефан чел Маре, Мирча чел Батрън и други исторически персони, които пропагандират за " Алианс за единение на румънците " , макар че са мъртви от епохи. Образът им се употребява, с цел да бъдат уверени хората да гласоподават с жълто на изборите за Европейски парламент, показани по-скоро като кръстоносни походи. Влад Цепеш, първообразът на Дракула даже се появи на формалното оповестяване на претендентите на партията за евродепутати, където сподели каква гибел чака тези, които сеят боязън в румънския народ ", отбелязва историкът Влад Пашка за списание " Сцена 9 " (Scena9).

Той добавя, че една от най-лесните и постоянно срещани асоциации с национализма е апелът към славното минало.

" Румънският шовинизъм непрекъснато моли към три групи детайли: към славна история, показана от няколко емблематични персони, към православие и към ксенофобия. Най-лесната и безрискова концепция за акция е привличането към емблематични персони. Струва си да се означи, че са определени единствено водачи, които са се отличили посредством военна политика . Не хора на културата, а тези, които са " дали " врагове на страната ни ", разяснява още Влад Пашка.

Седмица след началото на предизборната акция към този момент са регистрирани и първите нарушавания , заяви в това време представителят на държавното управление Михай Константин. От информация, изпратена и до редакцията на Българска телеграфна агенция излиза наяве, че за седем дни са регистрирани 114 случая, проверяват се петима души и са наложени 25 наказания и 13 санкции на обща стойност 11 000 леи.

На този декор Министерството на външните работи на Румъния стартира разпространяването на изборни материали зад граница. В 915-те изборни секции в чужбина ще бъдат раздадени над 2,5 милиона бюлетини и съвсем 8500 печата с надпис " Гласувайте ", излиза наяве от прессъобщение на ведомството.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР